Karalienė Luizė sugrįžta


2009-06-04
Jurga Barkauskaitė
Karalienė Luizė sugrįžta

Klaipėdiečiai turės progą pavartyti poros šimtų metų senumo istorijos puslapius ir pajusti aristokratų gyvenimo dvelksmą. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje atidaroma paroda, skirta karalienei Luizei.

Ekspozicija neatsitiktinai pristatoma uostamiestyje. Kai Napoleono kariuomenė buvo užėmusi didžiąją Prūsijos dalį, Klaipėda buvo likęs vienintelis laisvas miestas šiaurės rytuose. Iš Karaliaučiaus per Kuršių neriją Prūsijos karališkoji šeima atvyko 1807-ųjų sausį ir prabuvo čia iki 1808-ųjų sausio. Uostamiestis tapo laikina monarchų rezidencija, lemtingu miestu, sostine, su kuria susiję įvykiai turėjo įtakos ir visos Europos istorijai.

Prūsijos karaliaus Frydricho Vilhelmo III žmona, gyvendama Klaipėdoje, buvo itin gerbiama už gerumą, rūpinimąsi švietimu ir nuoširdžią pagalbą vargstantiems.

Ekspozicija „Karalienė Luizė Rytų Prūsijoje. Tarp caro ir imperatoriaus“ buvo parengta Vokietijoje, Rytprūsių kultūros centre Elingene. Parodą sudaro 26 stendai, lietuvių ir vokiečių kalbomis pasakojantys apie svarbiausius karalienės Luizės gyvenimo įvykius.

Paroda Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje lankytojus pakvies šį penktadienį 16 val. Atidaryme dalyvaus Rytprūsių kultūros centro vadovas Wolfgangas Freybergas, pranešimą skaitys doc. dr. Nijolė Strakauskaitė.

Ekspozicija veiks iki birželio 27 d.