Lietuviai siunčia juokingus CV


2008-10-29
Lietuviai siunčia juokingus CV

Beveik pusė žmonių savo CV pateikia netinkamą elektroninio pašto adresą ar nuotrauką. Taip teigia darbo paieškos ir karjeros portalo "Manager.LT" specialistai.

Ruošdamas gyvenimo aprašymą (CV), žmogus siekia formuoti teigiamą pirminį įvaizdį apie save. Tokie apie save pateikiami duomenys, kaip el. pašto adresas ir nuotrauka, taip pat prisideda prie šio įvaizdžio formavimo. "Manager.LT" specialistai atsitiktine tvarka iš savo duomenų bazės atrinko ir atliko 2000 CV analizę. Tyrimas parodė, kad apie pusę žmonių ruošdami savo CV naudoja netinkamą el. pašto adresą ir nuotrauką.
Dažniausiai daroma klaida – kai vietoje vardo ir pavardės nurodoma kokia nors žmogaus ypatybė (pvz., gudruolis@...lt), daikto ar gyvūno pavadinimas (lape@...lt). Klysta ir tie, kurie vietoje vardo nurodo vardo vedinį, pavyzdžiui, Robertas įdeda el. paštą robiux@...lt.

Retai pasitaikanti, bet labai pavojinga klaida yra visiškai netinkama el. pašto galūnė, pavyzdžiui, ...@sexy.lt.  Maždaug vienas iš šimto žmonių savo gyvenimo aprašyme nurodo ne savo, o vyro, žmonos ar vaikų el. pašto adresą.

Specialistų nuomone, tai neprotinga, nes iš karto kyla abejonių, ar šis pretendentas išvis moka naudotis kompiuteriu.

Netinkamas elektroninio pašto adresas – ne vienintelė klaida, kurią daro ieškantieji darbo. Specialistų teigimu, prie CV prisegtos nuotraukos, užuot padėjusios, gali tik pakenkti.

Pasak "Manager.LT" Vilniaus regiono vadovo psichologo Antano Kairio, socialinės psichologijos tyrinėtojai seniai nustatė, kad fizinis žmogaus patrauklumas, pirmasis įspūdis apie jo išvaizdą – labai svarbus. Tai labai turi įtakos tolimesniems vertinimams. Neretas atvejis, kai patrauklus žmogus laikomas tinkamesniu kandidatu, nei yra iš tikro. Todėl siunčiant CV reikėtų vengti nuotraukų iš kelionių, vakarėlių. Įtakos turi ir nuotraukos fonas – sovietų laikų durys ar plakatais nukabinėtos sienos nesudaro gero įspūdžio apie kandidatą, ypač jei jis pretenduoja į aukštesnes pareigas.

Dažniausiai daromos el. pašto klaidos

Trūkumas Procentas

Daikto, gyvūno ir t.t. pavadinimas 18,5 proc.
Vardo vedinys 17,6 proc.
Adrese yra skaičių 13,3 proc.
Labai juokingas adresas 4,4 proc.

Dažniausi CV nuotraukų trūkumai

Trūkumas Procentas

Netinkamas fonas/aplinka 22,8 proc.
Netinkama žmogaus poza ar fotografavimo rakursas 16,8 proc.
Netinkama nuotraukos kokybė 16,4 proc.
Labai iššaukianti apranga 6,6 proc.