Dirigentas Justinas Burba


2004-02-02
Dirigentas Justinas Burba

Dirigentas Justinas Burba

Visiškai atsitiktinai pro Klaipėdos apskrities administracijos pastatą ėjęs garsus universiteto klasikinės muzikos šviesulys – birbynininkas profesorius Vytautas Tetenskas atkreipė dėmesį į choristus ir dirigentą. Choristai įsijautę giedojo ditirambą “Šlovė, šlovė Paksui!” Bet ne choristai prikaustė profesoriaus žvilgsnį. Birbynininko dėmesį patraukė choro dirigentas. Maestro sužavėjo chormeisterio rankų plastika, ritmo pajautimas, absoliuti klausa ir sugebėjimas vienu mostelėjimu valdyti paksininkų chorą, mecosopranų balsais giedantį ir skanduojantį: “Rankas proč nuo Pakso!”

Maestro Vytautas Tetenskas nieko nelaukdamas priėjo prie dirigento, pasiūlė jam docento vietą Klaipėdos universiteto Chorinio dirigavimo katedroje ir penkių tūkstančių litų mėnesinį atlygį, neskaitant “chaltūrų” ir riebių premijų. Ir kaip profesorius nustebo, kai pamatė, kad tas talentingas dirigentas – biodujininkas, verslininkas ir visos Žemaitijos visuomenės parlamento prezidentas Justinas Burba.

- Pagalvosiu... – gomuriniu balsu ir su savo vertės pajautimu atliepė jam Justinas Burba ir nuskubėjo paskui žurnalistus į spaudos konferenciją su Prezidentu Rolandu Paksu.

Tie, kas abejojo, kad Justino Burbos, kaipo numirusio “Žemaitijos parlamento” laikraščio redaktoriaus, neįleis, žiauriai apsiriko. Justinas Burba į tą konferenciją pateko, kaip kad visur patenka tie, kas bet kokia proga rėkauja ir aktyviai reiškiasi visuomenės gyvenime.

Po dvejų trejų metų, aišku, Rolandas Paksas neigs, kad buvo susitikęs su Justinu Burba. O Justinas Burba tuomet viešai pateiks nuotrauką, kur vienas šalia kito stovi Lietuvos ir Žemaitijos prezidentai.

Tuomet Justinas Burba jau profesoriaus katalikiškos giedosenos katedroje ir ruošis važiuoti į Vatikaną.