Rugsėjo 25 dieną „Klaipėda“ rašė:


2006-09-25
Rugsėjo 25 dieną „Klaipėda“ rašė:

Rugsėjo 25 dieną „Klaipėda“ rašė:

1965 metais

Beveik mėnesį buvo kovojama su Kolorado vabalų pulkais, kurie vasaros pradžioje po kiekvieno potvynio aplipdavo Latvijos, Lietuvos, Kaliningrado srities pakrantes.

Augalų apsaugos vietų tarnybos darbuotojai šių metų vabzdžių įsiveržimą pavadino dar nematytu Europoje.

Apie kenkėjų pasirodymą pranešinėjo patruliai, išstatyti visoje pakrantės juostoje nuo Liepojos iki Baltijsko.

Pasirodžius vabalams, buvo iškviečiamos mašinos-purkštuvai ir, chemikalų veikiami, vabalai žūdavo, nespėję išsidžiovinti sparnų.

Galutinai juos sunaikino laužai. Kenkėjų „atakas“ padėjo atremti ir civilinė aviacija. Kad vabzdžiai neprasiskverbtų į pakrantėse esančių kolūkių ir tarybinių ūkių laukus, didžiuliai miškų ir bulvių laukai buvo iš oro apdorojami chemikalais.

Kontrolinis patikrinimas parodė, kad Kolorado vabalai iš esmės sunaikinti.

Kaip žinoma, Europoje Kolorado vabalas pirmą kartą pasirodė Prancūzijoje, kur 1918 metais buvo atvežtas iš Jungtinių Amerikos valstijų.

Iš čia jis ir pradėjo plisti. Vabalai greitai „okupuoja“ dideles teritorijas. Jie ėda jaunus bulvių, pomidorų ir kitų žemės ūkio kultūrų lapus.

1966 metais

Tūkstančius kilometrų kalnuotais Krymo pietinio kranto keliais atliko studijos „Mosfilm“ filmavimo grupė, gamindama komediją „Kaukazo belaisvė“. Kūrybinis kolektyvas, kuriam vadovauja įžymus tarybinis režisierius Leonidas Gaidajus, tarsi tęsia šiuo filmu žiūrovo pamėgtą kino komediją „Operacija Y“.

Naujame filme studentas Šurikas, kurio vaidmenį atlieka Aleksandras Demjanenka, vasaros atostogų metu išvyksta į pietus. Čia ir vystosi pagrindiniai filmo įvykiai, kuriuose dalyvauja artistų trio – Georgijus Vicinas – Jevgenijus Morgunovas – Jurijus Nikulinas.

Filme vaidina taip pat jauna Maskvos cirko artistė Nataša Varlėj. Tai jos pirmasis vaidmuo kine.

1979 metais

Miesto futbolo pirmenybėse net kelios komandos pretenduoja į garbingą čempiono titulą. Kadangi pretendentų keturi, tai kiekvienas iš jų nori „atitrūkti“ nuo kitų komandų ir sukaupti ne tik taškų, bet ir įvarčių atsargą.

Gerai antrajame rate žaidžia „Okeano“ komanda. Nugalėjusi rezultatu 1:0 pernykštį čempioną „Maistą“, ji sekančiame ture sėkmingai sužaidė su „Baltijos“ komanda – laimėjo 3:0 – ir dabar yra rimta kandidatė į aukščiausią garbės pakylos pakopą.

Nenori užleisti iškovotų pozicijų „Mechanizatorius“. Pagal prarastus taškus ši komanda yra geresnėje padėtyje negu „Okeanas“.

Be to, mechanizatoriai turi neblogą įmuštų ir praleistų įvarčių skirtumą, kurį dar labiau pagerino, nugalėję „Gintarą“ 9:1.

1984 metais

Savo naująjį kūrybinio darbo sezoną uostamiesčio Dramos teatras pradėjo premjera – Juozo Marcinkevičiaus drama „Saulė ir jos žemė“. Naujasis pastatymas, kurį paruošė teatro režisierius, Lietuvos TSR nusipelnęs meno veikėjas, Respublikinės premijos laureatas Povilas Gaidys, nukelia žiūrovą į Lietuvos valstybės susidarymo pradžios epochą, kada po Saulės mūšio pergalės kilo idėja sukurti vieningą centralizuotą Lietuvos valstybę.

Naujajame pastatyme dalyvauja gausus aktorių būrys. Pagrindinius vaidmenis premjeriniame spektaklyje suvaidino Lietuvos TSR liaudies artistai Balys Barauskas – Vykintas ir Vytautas Paukštė – Mindaugas, Vytautas Kancleris – Kernius, Algirdas Venckūnas – Parnus, Marija Černiauskaitė – Motina, Bronius Gražys – Kūrėjas.

1985 metais

Žinia apie tai, kad Šilutės tarybinio ūkio-technikumo žemdirbių Čeponų šeimoje gimė ketvertukas, greitai apskriejo ne tik mūsų šalį, bet ir visą pasaulį.

Ir štai šilutiškių ketvertukui – šešiolika. Pilnametystė – įsimintina diena. Ilgam ta diena išliks atmintyje ketvertukui.

Parengė Vincas Grigas