Jūrų muziejuje – pingvinų meilės giesmės


2008-12-11
Diena Media inf.
Jūrų muziejuje – pingvinų meilės giesmės

Gruodžio viduryje Lietuvos jūrų muziejuje pradeda skambėti pingvinų meilės giesmės - artėja jų poravimosi metas. Ketvirtadienį muziejaus darbuotojai paruošė švendrėmis išklotus lizdus, kuriuose galės įsikurti septynios pingvinų poros. 

Kopgalio tvirtovėje, kurioje įsikūręs Jūrų muziejus, dabar gyvena 21 pingvinas: po vieną Antarktinį, Magelano, Afrikos ir aštuoniolika hibridų, išperintų jau Lietuvoje.

Šiais metais orai pajūryje buvo neskraidantiems paukščiams - teigiama temperatūra artima jų gimtinės sąlygoms, jie gali pasivaikščioti ir paplaukioti muziejaus lauko baseine, kur ir prasideda tikros meilės dramos. Pastebima, jog pingvinai ne tik meiliai vienas kitam kedena plunksnas, bet ir kovoja dėl išrinktosios ar išrinktojo, snapu sužeisdami konkurentą.

Pasak Jūrų paukščių ir žinduolių skyriaus vedėjo Arūno Grušo, pingvinai labai dažnai sudaro pastovias poras. Štai jau ne pirmi metai kartu yra dvidešimtmetė Maskolė ir septyniolikmetis Akis, o jo bendraamžis Magis „draugauja" su trylikametė Drake. Jų draugystė tikrai vaisinga - praėjusiais metais, per vasario 14-ąją, iš kiaušinio išsirito 74 gramus svėręs jų jauniklis Aistis. Tiesą sakant, Jūrų muziejaus darbuotojai dar nežino, ar tai yra Aistis ar Aistė, nes pingvinų lytis išryškėja tik pagal elgesį poravimosi metu, maždaug ketvirtaisiais jų gyvenimo metais.

Pirmųjų kiaušinių tikimąsi sulaukti per Kalėdas. Patikrinus, ar kiaušiniai apvaisinti, jie bus 39 dienas perinami inkubatoriuje. Pirmieji pingvinai muziejuje buvo išperinti 1991 metais. Tada patelė perino pati, tačiau susirgo ir mirė. Todėl, tausojant gyvūnų sveikatą (39 dienas jie nesimaitindami išsėdi ant kiaušinių), buvo nuspręsta perinti dirbtiniu būdu. Tai pasiteisino - kasmet muziejuje atsiranda mieli mažyliai, kuriais bent du mėnesius rūpinasi pingvinu tėveliu meiliai vadinamas Arūnas Grušas ir jo skyriaus darbuotojai. Visą tą laiką jie gyvena šalia mažylių - juos stebi ir maitina.