Telefoniniai sukčiai gudrėja


2011-03-18
Daiva Janauskaitė
Telefoniniai sukčiai gudrėja

Telefoniniai sukčiai sugalvoja vis naujų būdų išvilioti ne tik svetimus pinigus, bet sužinoti aukų asmens duomenis, kad pasinaudodami jais galėtų paimti paskolas.

Šia savaitę Mokyklos gatvėje gyvenanti 27 metų klaipėdietė patikėjo, kad jai paskambino Finansinių nusikaltimų tyrimo biuro pareigūnas.

Griežtai klausinėjama moteris pasakė apie save viską, ko buvo klausiama: ne tik vardą, pavardę, asmens kodą, bet ir padiktavo elektroninės bankininkystės duomenis.

Netrukus moteris sužinojo, kad pareigūnai jos neieškojo, o paslaptingasis skambintojas jos vardu paėmė kelias greitąsias paskolas.

Moteris dabar skolinga 1855 litus.

Pastaruoju metu sukčiai ypač suaktyvėjo. Dažną dieną jie skambinėja, apsimeta valdiškų įstaigų atstovais.

Ne visi žmonės pasiduoda apgaunami. Į policiją kreipėsi klaipėdietė, kuriai paskambinęs nepažįstamasis be įžangų pradėjo klausinėti vardo, pavardės. O kai vyras paklausė, pašnekovės asmens kodo, moteris sukluso, pradėjo teirautis, kam šių duomenų reikia. Tik tada pokalbis nutrūko.

Pastebėta, kad sukčiai telefono ragelį pakėlusius vaikus klausinėja, kur šie gyvena.

Policijos pareigūnai dar kartą primygtinai pataria telefonu neišduoti jokių savo duomenų. Kaskart įsitikinti  ne tik žodžiu, bet ir patikrinus dokumentus asmenų, kurie ketina butuose tikrinti skaitiklius, ar prašo atidaryti butų duris kuriuo kitu pretekstu.