Kaip dvi paveikslo pusės


2010-02-12
Rita Bočiulytė
Kaip dvi paveikslo pusės

Tėvo - tapyba, sūnaus - filmas. Tokį dviejų menininkų tandemą dabar galima stebėti uostamiesčio Baroti galerijoje. Čia veikia Lietuvos Nacionalinės premijos laureato Lino Leono Katino dvipusių paveikslų paroda „69. Ir ačiū Dievui“ ir galima pažiūrėti multimedijos menininko Džiugo Florijono Katino filmą „Dešimt“.

Šeimyninis tandemas

D.F.Katino filmas „Dešimt“ sukurtas ciklui „Dimensija 12“ ir demonstruotas „Vilnius -  Europos kultūros sostine 2009“ projekte „Naujas miesto veidas“. Jame menininkas, bendradarbiaudamas su filmo herojais, atskleidė savitus ir įsimenančius Sigito Gedos, Vytauto Landsbergio, Valentino Masalskio, Violetos Urmanavičiutės-Urmanos, Oskaro Koršunovo, Jono Meko ir kitų asmenybių portretus. Dešimt jų atsiveria prieš žiūrovo akis...

O gyvai jas glosto spalvinga, kosmologiška  L.L.Katino tapyba. Autorius - plačiai žinomas ir vertinamas Lietuvos tapytojas, tarp kitko, pagal išsilavinimą - architektas, bet nuo 1967-ųjų - Lietuvos dailininkų sąjungos narys, daugiau nei keturis dešimtmečius dalyvaujantis meno projektuose, rengiantis individualias parodas šalyje bei užsienyje. Dar L.L.Katinas žinomas kaip grupės „24“ narys (nuo 1990), be to, mokė dailės M.K.Čiurlionio menų gimnazijos Vilniuje moksleivius ir nemažai metų dėstė Vilniaus dailės akademijoje.

Kitaip dainuoja

Klaipėdos Baroti galerijoje L.L.Katino paveikslai eksponuojami nebe pirmąsyk. Šiuosyk jie visi - dvipusiai, taigi iš viso ne 14, o 28 darbai.

„Kaip litas ar medalis, - juokdamasis paaiškino L.L.Katinas. - Labai džiaugiuosi, kad ne aš, o kiti tuos paveikslus pakabino. Kai kuriuos net apvertė - o kodėl gi ne? - jie taip dar įdomiau atrodo. Manau, kad autorius ir neturėtų kištis - čia reikia kitų rankų ir akių.“

Dailininkas tvirtino, kad parodoms savo darbus duoda tik dėl vienos priežasties: „Smagu šviežia akimi pažiūrėti, ko pridariau“.

Sako visus tuos paveikslus nutapęs praeitąvasar Labanoro girioje: „Kepiau“ tuos kartono lakštus prisikalęs ant savo trobelės sienos. Ten atrodė vienaip, o čia visai kitaip toji „sriuba“ suvirto. Žinau, gali būti ir taip. Norit - kabinkit šonu, žemyn galva... Dar įdomiau.“

„Autorius leido vartyti kaip tik norim“, - įsiterpė galerijos direktorė Andželika Baroti.

„O! Šitas - ant šono. Dar šitaip nebuvo. Liuks. Vėl kitaip dainuoja“, - džiaugėsi tapytojas.

Jis jau 35 metus kas vasarą važiuoja tapyti į Labanorą. Taip betapant ten pat užaugo jo trys sūnūs ir dukra. Paklaustas, kodėl taip pavadino šią savo parodą Klaipėdoje, L.L.Katinas atsakė nedvejodamas: „Dėkui Dievui, kad tiek ištempiau, kad jis man leido tiek ristis. Juk gimiau pirmąją karo dieną, ir visa mano biografija su tuo susijusi - jokių kalėdinių eglučių, pirmieji prisiminimai - sprogstančios bombos ir ant galvos byrantis smėlis...“

Vienu už kito

Dailininkas sakė, kam neaišku, ant pačių paveikslų parašęs, kodėl jie yra dvipusiai. Kitam net aiškinti nereikia.

„Iš tikrųjų vienu paveikslu „užsikabinu“ už kito. Arba nors bandau. Kaip kompozitorius Eduardas Balsys sakė, paklaustas, kodėl nerašo muzikos, - „negirdžiu pirmos natos, kai išgirsiu - parašysiu“. Taip ir aš. Irgi stengiuosi pagauti tą natą, tą momentą. Čia, mano tapyboje, nėra jokios patirties. Nesąmonė tai. Tris dešimtmečius dėsčiau tapybą. Dabar, ačiū Dievui ir už tai, jau nebedėstau. Nusibodo. Ir visai netikiu įkvėpimu. Kliedesys. Tikrai nežinau, kaip tie paveikslai atsiranda, kaip tai įvyksta. Tikiu, kartais tikrai lyg ir pasigirsta nežinoma gaida. Kaip, kodėl - adreso neklauskit, nes nežinau“, - dėstė L.L.Katinas.

Jis tvirtino, kad esama tapančių žmonių, kurie ypač gerai jaučia spalvą. Bet, anot jo, tokių - turinčių aštresnį, kitokį, nuosavą spalvos pajautimą - nedaug. Bet, jo žodžiais, „daltonistai“ labai stipriai jaučia formą, jie geri piešėjai.

Pokalbio pabaigoje L.L.Katinas priėjo prie vieno savo paveikslo ir apsidžiaugė kaip vaikas: „Apvertė jį, kitaip pakabino, ir atsirado kažkas dar... Tik dabar pamačiau naują gaidą“.

L.L.Katino tapybos paroda Klaipėdos Baroti galerijoje (Aukštoji g 1 / Didžioji Vandens g. 2) veiks dar savaitę, iki vasario 18-osios.