„Parbėg laivelis“ tapo švente


2006-07-10
Daiva Janauskaitė
„Parbėg laivelis“ tapo švente

„Parbėg laivelis“ tapo švente

Vakar tradicine Klaipėdos krašto daina „Ir parbėgo laivelis“ baigėsi VI tarptautinis folkloro festivalis. Nepaisant alinančių karščių, festivalis tapo didžiule švente ne tik folkloro mėgėjams bei puoselėtojams, bet ir eiliniams žiūrovams.

Nuoširdumu ir itin aukšta kūrinių atlikimo kokybe papirkę renginiai verčia jau dabar pradėti laukti po dvejų metų vėl parbėgsiančio laivelio.

Nors koncertai šįkart rengti tik aikštėje prie „Meridiano“ ir kartą - prie „Arkos“, klaipėdiečiai pajuto festivalio šurmulį. Žmonių dėmesį patraukė spalvinga tautiniais drabužiais pasidabinusių žmonių minia, ketvirtadienį užplūdusi Danės krantinę ir upę, bei penktadienį pagrindine miesto gatve nuvilnijusi eisena.

Šeštadienį priešpiet apsilankiusieji tradiciniame jomarke grįžo ne tik kupini įspūdžių, bet ir sotūs. Čia festivalio svečiai pristatė nacionalinę virtuvę. Flamandai vaišino tradiciškai pusryčiams patiekiamais blynais ir burnele stipraus tautinio gėrimo. Temperamentingieji italai, dvi dienas ginčijęsi tarpusavyje, ką pagaminti, užsibrėžė tikslą visą aikštę pamaitinti pasta vadinamais makaronais bei baklažanų padažu. Italai net atsisakė patys pietauti, kad tik neliktų neragavusiųjų jų vaišių.

Šeštadienį iki pietų Etnokultūros centre festivalio dalyviai pristatė savo tautinius kostiumus. Žiūrovai stebėjosi sudėtingu Ukrainos kazoko apsirengimo ritualu ir žavėjosi lietuvės nuometavimo apeigomis.

Folkšoko vakaras tapo tikra švente. Daugelis klaipėdiečių, iki sutemų klausiusių improvizacijų folkloro temomis, ilgai prisimins jaukią, draugišką šio renginio atmosferą.

Pasibaigus oficialiems renginiams ansamblių nariai tęsė tautines linksmybes bendrabučiuose, kur gyveno, bei Danės krantinėje.

Nors šį savaitgalį Kernavėje vyko gyvosios archeologijos dienos, o Alytuje – „Dzūkų godos“, „Parbėg laivelis“ organizatoriams pavyko prisikviesti geriausius Lietuvos ansamblius. Žiūrovai stebėjosi jų meistrišku muzikavimu bei tautinių drabužių kokybe.

Kalbinti festivalio svečiai pažymėjo, jog visi renginiai buvo suorganizuoti labai profesionaliai. Kuo nors nepatenkintų nebuvo. Pirmąją festivalio dieną išgėrę visą keturioms dienoms supirktą vandenį, šokėjai bei muzikantai nemirė nuo troškulio. Užteko ir gaivaus vandens, ir aukštaitiško alaus, ir rengėjų rūpesčio renginių dalyviais bei žiūrovais.