„Sūrelis varškės“ – su kūrybos razinomis


2005-11-14
„Sūrelis varškės“ – su kūrybos razinomis

„Sūrelis varškės“ – su kūrybos razinomis

Koks yra kūrybos razinų skonis? Kodėl kurmiai bijo dienos šviesos? Į šiuos klausimus lapkričio 15 ir 16 dienomis žada atsakyti jaunieji Latvijos menininkai, į Klaipėdą atveždami šiuolaikinės dailės ir muzikos projektą „Sūrelis varškės“.

Jaunųjų latvių menininkų kūrybos projektą, skirtą Latvijos nepriklausomybės dienai, mūsų uostamiestyje pristato Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras. Jo direktoriaus menotyrininko Igno Kazakevičiaus teigimu, intriguojantis projekto pavadinimas „Sūrelis varškės“ reiškia, jog kūryba jo autoriams yra tarsi sūrelis, kuriame paslėptas razinas jie trokšta rasti šiandien ir tik šiandien. Todėl baigę dailės akademiją jie daug dirba, vienijasi į grupes ir dalyvauja parodose. „Mes nenorime būti kurmiai, kurie dienos šviesą išvys tik po mirties“, - sako jaunieji Latvijos menininkai.

Antradienį 17.30 val. jie klaipėdiečius kviečia į „Navalio“ viešbučio (Manto g. 23) galeriją, kur pristatys tapybos miniatiūrų kolekciją, o 18 val. – į Klaipėdos koncertų salę (Šaulių g. 36), kur atidarys didelio formato tapybos darbų parodą. Savo kūrinius eksponuos Ivona Zile, Marite Guščika, Ginteris von der Kvelas, Reinis Petersonas ir projekto kuratorė Liena Bondare. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre (Daržų g. 10 / Bažnyčių g. 4) tądien duris atvers Ginterio Krumholco ir Aigaro Bikšės skulptūrų ekspozicija.

Svečius ir jų kūrybą klaipėdiečiams pristatys šio projekto globėjo Latvijos Respublikos ambasados Lietuvoje atstovas Bonifacijus Daukštas ir jo organizatorius Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro direktorius menotyrininkas Ignas Kazakevičius.

„Projekte universaliai prisistatantys latvių dailininkai įvaldę įvairius žanrus ir stilius. Jų miniatiūrose vaizdžiai suskamba nacionalinė koloristinė mokykla ir didelis dėmesys detalei. Plačiaformatėse tapybos panoramose orientuojamasi į pasaulinės dailės tendencijas, eksperimentuojama plokštuma ir jausmine dažo plastika. Skulptūros stebina aktyviomis laužytomis formomis ir drąsiais erotiniais sprendimais. Be to, trečiadienį 19 val. Klaipėdos koncertų salėje įvyks latvių muzikos grupių „The ages of Stone“ bei „Indigo“ koncertas. Jis dailininkų kūrybą papildys dabar tarp jaunimo madinga gotiškai nostalgiška lyrika ir aštriais emociniais ritmais“, - intrigavo I.Kazakevičius, kviesdamas klaipėdiečius, ypač jaunimą, pasmaguriauti latvišku „Sūreliu varškės“ su razinomis.

„Klaipėdos“ inf.