Batus – į šaldymo kamerą


2006-01-11
GINA KUBILIŪTĖ
Batus – į šaldymo kamerą

Batus – į šaldymo kamerą

Avalynę galima praplatinti ar susiaurinti. Tačiau ji turi būti pasiūta iš natūralios odos.

„Netikra oda nesitempia – ji greitai plyšta“, - sakė trisdešimt metų batus taisanti Stasė Nedolia.

Batų aulus galima susiaurinti apie porą centimetrų. Anot pašnekovės, neįmanoma susiaurinti, jei ilgaauliai batai yra be užtrauktuko.

Praplatinama ne tik per užtrauką, bet ir įsiuvant gumeles.

Kaina priklauso nuo meistro įdėto darbo. S.Nedolios teigimu, batų platinimas ar siaurinimas gali atsieiti apie 10-20 litų.

Vadinamuosiuose buities rūmuose dirbanti S.Nedolia pasakojo, kad batus ypač dažnai siaurina jaunoms merginoms. Vyresnio amžiaus klaipėdiečiams avalynę prireikia praplatinti. „Jiems sutinsta arba storėja blauzdos“, - teigė ji.

Priekinei batų daliai platinti reikalinga speciali įranga, kurios mažos avalynės taisyklos dažniausiai neturi. Uostamiestyje praplatinti batų noseles galima „Žardės“ prekybos centre esančioje A.Tilviko paslaugų įmonėje. Platinimas kainuoja nuo 5 litų. Čia batus galima ne tik susitaisyti, bet ir pasisiūdinti naujus pagal specialų užsakymą.

Batus ištempti galima ir namų sąlygomis. Jie turi būti pasiūti iš natūralios odos.

Avalynės meistrai pasakojo, kad į batus galima įpilti šilto vandens, kurį greitai reikia išpilti. Apsiavus tokius batus, reikia kiek pavaikščioti.

Pratampyti batus galima ir apsiavus drėgnomis kojinėmis.

Kitas būdas – į batus įkištus maišelius pripilti vandens ir juos užrišti. Avalynę reikia palaikyti šaldymo kameroje. Šaldamas vanduo plečiasi ir taip ledas pratampo batus.

Anot S.Nedolios, susiaurinti batų pačiam žmogui neįmanoma. Nebent į juos įdėtų storesnį paduką. „Kojos pasikelia aukščiau ir batai savaime tampa mažesni“, - sakė ji.