Kas turi teisę gauti kompensacijas už šildymą?


2003-10-21
Aušra Lukauskienė
Kas turi teisę gauti kompensacijas už šildymą?

Dienos rūpestis

Kas turi teisę gauti kompensacijas už šildymą?

Prasidėjęs šildymo sezonas labiausiai tuština klaipėdiečių kišenes, todėl žmonės domisi, kaip galėtų sumažinti mokesčių naštą – ar jiems priklauso kompensacijos už šildymą ir karštą vandenį.

Paaiškinti, kurie miesto gyventojai turi teisę gauti kompensacijas už šildymą ir karštą vandenį, paprašėme Klaipėdos socialinės paramos centro Klientų aptarnavimo skyriaus vadovę Oną Kurčickają. Anot jos, teisę gauti kompensacijas už būsto šildymą, šaltą ir karštą vandenį pagal įstatymą turi mažas pajamas gaunančios šeimos (ne tik pensininkai, invalidai ar daugiavaikės šeimos). Kadangi įstatymas neapibrėžė, kokios yra mažos pajamos, laikoma, kad tai – minimalus atlyginimas (vieniems – 430 litų, kitiems nuo spalio 1 d. - 450 litų). Socialinės paramos centrui dar reikia pateikti ir duomenis apie pretendento gauti kompensaciją šeimos narių pajamas, buto plotą, todėl vienareikšmiškai teigti, kam turi būti kompensuojama už komunalines paslaugas, kam – ne, yra sudėtinga. Bus kompensuojama žmogui ar ne už šildymą ir karštą vandenį, priklauso ir nuo to, kiek buto savininkui reikia mokėti už šias paslaugas. Štai vienišas pensininkas Romas, kurio visos pajamos per mėnesį yra 702 litai, kompensacijos negauna dėl viršpločio - jo butas yra didesnis negu nustatyta. Vienišam pensininkui, kurio buto plotas yra didesnis negu 38 kv. m, kompensacija gali būti netaikoma dėl turimo viršpločio.

Jeigu žmogus už šildymą turi mokėti daugiau kaip 25 proc. nuo savo pajamų skirtumo (yra speciali formulė), tai 25 proc. moka šeima, likusią sumos dalį kompensuoja valstybė. Už šaltą vandenį šeima moka 5 proc. sumos - kita dalis kompensuojama, už karštą vandenį moka 2 proc. - kita dalis kompensuojama.

Gyventojai, norintys sužinoti, ar jiems gali būti taikoma kompensacija už šildymą ir karštą vandenį, gali kreiptis į Socialinės paramos centrą (Liepų g. 15, tel. 41 08 40 arba padalinį Laukininkų g. 19a, tel. 32 46 96, taip pat – į O. Kurčickają, tel. 41 08 41).

Nuo 2004 m. sausio 1 d. įsigalios naujas paramos teikimo įstatymas, pagal jį į lengvatas pretenduojantys buto savininkai turės deklaruoti turtą, bus taikomi kiti normatyvai. Kitaip sakant, dar labiau griežtinama paramos teikimo tvarka. Kol kas nėra aišku, ar butų savininkai, kurie dabar gauna kompensacijas už šildymą ir karštą vandenį, sausio mėnesį neturės iš naujo pateikti dokumentus paramai gauti iki šildymo sezono pabaigos.

Ne visi klaipėdiečiai žino, jog turi teisę gauti kompensacijas už būsto šildymą, šaltą ir karštą vandenį, todėl šiomis lengvatomis nepasinaudoja. Dalis klaipėdiečių lengvatų negauna, nes Socialinės paramos centrui nepateikia dokumentų. Per devynis šių metų mėnesius dokumentus kompensacijai už šildymą ir karštą vandenį gauti pateikė per 20 tūkst. klaipėdiečių.