Laiškai - sveriami


2006-09-25
JANINA ZVONKUVIENĖ
Laiškai - sveriami

Dienos rūpestis

Laiškai - sveriami

Siunčiant laišką, reikia pagalvoti ne tik apie teisingą adresą, bet ir apie laiško svorį.

Nuo svorio priklauso kaina. Siųsti paprastą laišką, sveriantį iki 20 g, Lietuvos ribose kainuoja vieną litą. Jeigu laiškas sveria daugiau, nuo 20 iki 100 g, Lietuvos ribose kainuoja 1,4 Lt. Sunkesni - dar daugiau.

Paprastai laiškams daug svorio prideda fotografijos, kurios yra sąlygiškai sunkios.

Į užsienį pasiųsti paprastą laišką iki 20 g svorio kainuoja 1,3 Lt - žemės paštu. Pirmenybiniu (vadinamuoju oro) paštu - 1,7 Lt. Nuo 20 iki 100 g į užsienį paprastu paštu kainuoja 2,9 Lt, pirmenybiniu - 3,8 Lt.

Žmonės dažnai siunčia registruotus laiškus. Registracijos kaina - du litai. Ji vienoda tiek šalies ribose, tiek į užsienį ir nepriklauso nuo svorio.

Klaipėdos apskrities pašto rinkodaros ir komercijos skyriaus viršininkė Valerija Paulovienė dar priminė, kad žmonės itin atidžiai turėtų siųsti dokumentus.

„Kartais siunčia pasą, vairuotojo pažymėjimą, diplomą kaip paprastą laišką. Taip daryti rizikinga. Negana tokius laiškus registruoti, juos reikia įvertinti. Įvertinti laiškai keliauja saugiausiai, nes jie patenka į mažiau rankų. Atsiimti tokio laiško žmogus turi eiti į paštą pats, jo laiškanešys neneša, adresatui įteikia tik pranešimą,“ - sakė V.Paulovienė.

Mokestis už tai, kad laiškas yra įvertintas, priklauso nuo vertės dydžio. Siunčiant Lietuvos ribose, jeigu laiškas įvertinamas iki 150 Lt, teks mokėti 2,8 Lt, jeigu daugiau nei 150 Lt - sumokėti reikės 2 proc. nurodytos vertės dydžio. Tarkime, jei laišką įvertinome 200 litų, paštui primokėsime keturis litus.

Siunčiant įvertintus laiškus į užsienį, tarifai yra kiti. Išsamią informaciją apie tai suteikia kiekviena pašto darbuotoja.

Kartais siuntėjas nori būti užtikrintas, kad jo siųstą laišką adresatas tikrai gavo. Tada galima užsisakyti dar vieną pašto paslaugą - įteikimo pranešimą. Tokia paslauga kainuoja 1,2 Lt bet kokiam bet kur siųstam laiškui. Vadinamasis „atgalinis pranešimas“ visada keliauja tik žemės paštu, todėl iš užsienio jo kelionė gali užtrukti ir kelias savaites.

Pašto darbuotojos priminė, kad žmonės turėtų atidžiai rašyti adresus, įprasti nurodyti savo adreso kodą. Informaciją, koks yra jūsų adreso kodas, galima sužinoti pašto telefonais 315 022 arba 315 030.