Nemokami teisininko patarimai


2005-05-07
Vincas GRIGAS
Nemokami teisininko patarimai

Dienos rūpestis

Nemokami teisininko patarimai

Teisininkų paslaugos brangios ir ne kiekvienam klaipėdiečiui įkandamos.

Nuo gegužės pirmos dienos kaip gelbėjimosi ratas buvo mestas Teisinės pagalbos įstatymas. Deklaravę savo gyvenamąją vietą žmonės gali nemokamai gauti pirminę teisinę pagalbą.

Klaipėdoje pagal sutartį su savivaldybe nemokamą teisinę pagalbą teiks advokatas Arūnas Devėnas. Jo kontora įsikūrusi Bokštų g. 9, priešais Naująją Uosto gatvę. Gyventojus advokatas priima darbo dienomis nuo pusės devintos ryto iki penktos vakaro. Prieš einant patariama pasiskambinti, nes advokatas gali būti išvykęs su reikalais.

Savivaldybės administracijos direktorės padėjėjos Živilės Trynkinienės teigimu, pirminė teisinė pagalba yra advokato konsultacija, įvairių paklausimų rašymas, dokumentų paaiškinimas. Tačiau nemokamai nebus rašomi su teismo procesu susiję dokumentai.

Norintys gauti nemokamą teisininko konsultaciją turi ateiti užsiregistruoti savivaldybės 210 kabinete. Ten jis gaus raštą, su kuriuo galės kreiptis į advokatą. Kaip numatyta įstatyme, žmogus vienos valandos trukmės teisinę pagalbą gaus per penkias dienas.

Dažnai žmonėms reikia surašyti ne vieną dokumentą, tai gali užtrukti ilgiau nei valandą. Tuomet jis turi prašyti administracijos direktorės leidimo pratęsti teisinės konsultacijos laiką.

Pirmosiomis gegužės dienomis teisinės pagalbos jau prašė daugiau kaip dvidešimt klaipėdiečių.

Mokamų teisininkų paslaugos apmokestinamos įvairiai. Žinomesni advokatai už vieną darbo valandą prašo nuo 400 iki 460 litų. Pradedantys savo darbą įvertina pigiau – nuo 30 iki 60 litų. Notaras už valandos konsultaciją gali paprašyti nuo 100 iki 200 litų. Tačiau kainos tėra tik orientacinės ir priklauso nuo konkrečios advokato ar notaro kontoros.

Advokato Vaidoto Rutavičiaus teigimu, nėra tiksliai nustatyta, kiek kainuoja teisininko paslaugos. Kokia bus kaina už suteiktas paslaugas, sprendžiama advokato ir kliento bendru sutarimu.