Premjerą sups konservatoriai


2008-12-11
Stasys Gudavičius
Premjerą sups konservatoriai

Ryškėja naujojo ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus komanda, kurioje dirbs daugiausia Tėvynės sąjungos nariai ar jai artimi žmonės, supę šį politiką ir jo darbo Seime laikais.

Lentelė jau pakeista

Vakar, pirmąją naujojo Ministrų kabineto darbo dieną, Vyriausybės rūmuose buvo labai ramu. Iš kabineto į kabinetą su popieriais rankose vaikštinėjo kanceliarijos darbuotojai, tvirtinę, kad darbų kiek apmažėjo, nes laukiama naujos sudėties politinės komandos bei jos nurodymų, ką ir kaip daryti.

Buvusio Ministrų kabineto vadovas Gediminas Kirkilas ir jo patarėjai jau paliko darbo vietas, užleisdami jas naujiems šeimininkams. Bet šie dar nepasirodė.

Vyriausybės rūmų trečiame aukšte, kur yra premjero ir jo politinio pasitikėjimo pareigūnų darbo kabinetai, kol kas neįsikūręs nė vienas politikas.

Ant Vyriausybės vadovo darbo kabineto durų jau užkabinta varinė lentelė su juodos spalvos užrašu "A.Kubilius". Bet jo paties kabinete iki šiol nebuvo.

Mat užvakar vakare gavęs ministro pirmininko įgaliojimus A.Kubilius vakar anksti rytą išvyko su trijų dienų darbo vizitu į Briuselį. Premjerą šiomis dienomis pavaduoja naujasis finansų ministras Algirdas Šemeta. Tačiau A.Šemeta, kaip ir kiti ministrai, šiomis dienomis perima reikalus savo vadovaujamoje ministerijoje, todėl į Vyriausybės rūmus įžengti neketina.

Pakeis kanclerį

Penktadienio vakarą iš Briuselio grįžtantis A.Kubilius premjero darbo kabinete žada pasirodyti šeštadienį, kuris jam pavirs darbo diena.

Penktadienį darbą pradės naujojo premjero sekretoriato vadove jau paskirta Vaida Jauniškienė, analogiškas pareigas ėjusi ir Seimo vicepirmininko A.Kubiliaus komandoje.

Apie kitus Vyriausybės vadovo politinio pasitikėjimo komandos narius kol kas oficialiai nepaskelbta. Bet kiek anksčiau minėta, kad premjero patarėju taps finansų analitikas Mindaugas Majauskas. Oficialiame Vyriausybės tinklalapyje jo pavardė jau įrašyta kaip užimančio vieno iš ministro pirmininko patarėjų postą.

Kiti Vyriausybės vadovo politinio pasitikėjimo pareigūnai dar nepaaiškėjo. Neoficialiomis žiniomis, premjerui turėtų patarinėti psichoterapeutas, buvęs sveikatos apsaugos ministras Raimundas Alekna, konservatoriams artimo Demokratinės politikos instituto vyresnysis politikos analitikas Jonas Survila. Į patarėjus pakviestas ir Tėvynės sąjungos frakcijos referentas bei analitikas strateginiais klausimais Kęstutis Škiudas.

Kol kas nežinoma, kas taps naujojo premjero atstovu spaudai.

Planuojama, kad naujuoju Vyriausybės kancleriu taps dabartinis Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Deividas Matulionis. Tačiau prieš jį paskiriant reikia atleisti dabartinį kanclerį Valdemarą Sarapiną. Norint paskirti D.Matulionį, turės būti surengtas konkursas į Vyriausybės kanclerio pareigas.

Kelsis į tarnybinį būstą

Be darbo, A.Kubiliaus laukia ir buitiniai rūpesčiai. Jam teks persikelti iš savo namų Vilniuje, Antakalnyje, į premjero rezidenciją Turniškėse.

Buvęs premjeras G.Kirkilas jau praėjusį savaitgalį išsikraustė iš prieš dvejus metus Vyriausybės vadovams įrengto būsto prestižiniame sostinės rajone. Opozicijos lyderiu tapęs G.Kirkilas grįžo gyventi į savo butą Žirmūnuose, Šeimyniškių gatvėje.

Kada Turniškėse įsikurs naujasis premjeras, dar nežinoma. "Tikiuosi su juo apie tai pasikalbėti, kai grįš iš Briuselio ir šeštadienį pirmą kartą ateis į darbą", – vylėsi Vyriausybės kanceliarijos Ūkio departamento vadovas Jonas Šniaukšta.

Tikimasi, kad A.Kubilius premjero bute apsigyvens dar iki Kalėdų.


Ministrai formuoja komandas

Jau aiškėja ir 15-osios Vyriausybės ministrų komandos.

Liberalų lyderiui Eligijui Masiuliui pradėjus vadovauti Susisiekimo ministerijai, viceministru taps partijos kolega Arūnas Štaras.

Konservatoriaus Kazio Starkevičiaus vadovaujamoje Žemės ūkio ministerijoje dirbs du viceministrai – jo partijos kolega Aušrys Macijauskas ir liberalcentristas Mindaugas Kuklierius.

Užsienio reikalų ministerijai vadovauti pradėjęs Vygaudas Ušackas irgi ėmėsi permainų. Informacijos ir viešųjų ryšių departamento vadovė Violeta Gaižauskaitė taps ambasadore ypatingiems pavedimams.

Konservatorės Rasos Juknevičienės vadovaujamos Krašto apsaugos ministerijos viceministru taps Prezidento patarėju bei atstovu Seime ir Vyriausybėje dirbantis Vytautas Umbrasas.