Slidų apavą galima „pataisyti“


2004-12-08
Lina BIELIAUSKAITĖ
Slidų apavą galima „pataisyti“

Dienos rūpestis

Slidų apavą galima „pataisyti“

Kol žiema lepina rudeniškais orais, slidūs šaligatviai, traumos ir kaulų lūžiai klaipėdiečių nebaugina. Tačiau kaskart, pasnigus ir paspaudus šaltukui, miestiečių tyko pavojus susižaloti čiuožyklomis virtusiuose keliuose.

Žiemą pėstieji kenčia ne tik dėl vangių gatvių valytojų, bet ir labiau slidinėjimui, o ne vaikščiojimui skirto apavo. Ir batų meistrai, ir pardavėjai vieningai tvirtina - šaltajam metų sezonui reikėtų įsigyti ne tik dailią, šiltą, bet ir patikimą avalynę.

Kad batai neslystų, jų padus reikia patepti klijais ir pabarstyti žvyru, pataria šmaikštuoliai. Tačiau avalynės meistrai tokių priemonių imtis nerekomenduoja ir siūlo ant slidžių batų padų klijuoti specialią dangą. Dar geresnis būdas apsidrausti nuo slidinėjimo - žiemos sezonui pirkti apavą storu bei rantytu padu.

Avalynės taisyklos meistrė Stasė Nedolia „Klaipėdai“ sakė, kad dažniausiai tenka paklijuoti aukštakulnius batus. Paprastai tokios avalynės padas yra odinis, plonas. Tačiau vadinamoji profilaktinė danga gerai limpa ne ant visų padų. „Prie odinių labai gerai prisiklijuoja - avalynė ir neslysta, ir nešlampa. Su kitais būna daugiau vargo. Todėl geriausia žiemai pirkti batus guminiu, storesniu padu, rantytus - tada ir į taisyklą nereikės nešti“, - patarė meistrė.

Priklijuoti batams padus kainuoja nuo 8 iki 20 litų.

Batų parduotuvės konsultantė Elena Želtonosova dienraščiui taip pat teigė, jog žiemai skirti batai, kaip ir automobilių padangos, turi būti šiurkštesniu padu. Pasak jos, daugelis žieminę avalynę perkančių klientų į tai kreipia dėmesį, ypač rinkdami batus vaikams.

Tačiau dailiosios lyties atstovės nori būti moteriškos ir elegantiškos bet kokiu metų laiku. Pasak E. Želtonosovos, tokios pirkėjos nesibaimindamos renkasi ne itin mūsų žiemoms tinkančią avalynę plonu slidžiu padu bei aukšta pakulne.