V.Juščenką mėginta nunuodyti dioksinu


2004-12-13
V.Juščenką mėginta nunuodyti dioksinu

Tamsioji politikos pusė

V.Juščenką mėginta nunuodyti dioksinu

Asmenį, kuris tikisi tapti Ukrainos prezidentu, mėginta nunuodyti dioksinu. Ši cheminė medžiaga į žmogaus organizmą gali lengvai patekti, pavyzdžiui, su sriuba, pagardinta grietine, teigė šeštadienį Austrijos gydytojai.

Dėl staigios ligos rinkimų kampanijos pradžioje jam teko kurį laiką gydytis. Sveikata vėliau pagerėjo, bet jo veidas liko išpurtęs, spuoguotas.

Abejonių nebėra

“Nėra jokių abejonių, - sakė Rudolfinerhauzo ligoninės profesorius Maiklas Cimferis, gydęs V.Juščenką Vienoje. - Dioksino koncentracija buvo didelė, tikriausiai patekusi per burną.”

Profesorius spaudos konferencijoje pareiškė, kad apsinuodijimas dioksinu buvo patvirtintas ir Amsterdamo laboratorijoje, kurioje buvo tiriamas V.Juščenkos kraujo mėginys.

Iš pradžių M.Cimferis nenorėjo komentuoti apsinuodijimo aplinkybių ir sakė, jog tai Ukrainos pareigūnų reikalas. Tačiau vėliau jis patvirtino, kad ligoninės medikai mano, jog būta tyčinio apnuodijimo.

“Mes įtariame, jog būta trečiojo asmens. Nesunku dioksino įberti į sriubą su grietine”, - aiškino jis, pridūręs, kad dioksinas yra labai tirpi medžiaga ir greitai išplinta organizme.

Penktadienį 50 metų V.Juščenka, penkių vaikų tėvas, atvyko į kliniką Austrijoje, kur savaitgalį jam atliekami tyrimai, tikrinama sveikata, gydymo eiga.

Naudojo kare

Medikai jo ligą vadina chloriniais spuogais, kurie būdingi apsinuodijus dioksinu. Jo randama fungiciduose, insekticiduose, herbiciduose. Šie spuogai labai panašūs į paprastuosius spuogus.

Pasak M.Cimferio, praeis daug laiko, gal net metų, kol V.Juščenkos organizmas atsikratys dioksino.

Šios medžiagos buvo herbicide, kuriuo amerikiečių kariai kare su Vietnamu barstė džiungles, kad nuo augalų nukristų lapai ir iš oro matytųsi, kur slapstosi kovotojai.

Dioksinu galima pasinuodyti su maistu, įkvėpus dulkių ar purslų, pačiai aukai visai nejaučiant to. Nuo dioksino sutrinka kepenų veikla. Atsiranda nuovargis, nervingumas, impotencija.

Patvirtino ir žmona

V.Juščenkos žmona Jekaterina yra sakiusi, jog esanti tikra, kad jos vyrą mėginta nunuodyti.

Ir šeštadienį ji tvirtino, kad jos vyras ir dabar gauna grasinimų.

Pats V.Juščenka po nuodijimo kalbėjo, kad jo priešai, klastodami lapkričio 21 dienos prezidento rinkimus, mėgino pavogti iš jo pergalę.

Vėliau Aukščiausiasis Teismas panaikino šių rinkimų rezultatus, skelbusius Maskvos remiamo V.Janukovičiaus pergalę, ir paskyrė pakartotinius rinkimus gruodžio 26-ąją.

V.Juščenka penktadienį sakė, kad jo sveikata gerėja ir kad jis tikisi laimėti rinkimus.

“Viskas vyksta gerai. Ketinu gyventi labai ilgai, būti labai laimingas. Sveikata gerėja kasdieną”, - kalbėjo jis.

Atnaujino bylą

Ukrainos generalinė prokuratūra šeštadienį anuliavo nutarimą nutraukti baudžiamąją bylą dėl kandidato į prezidentus, opozicijos lyderio apnuodijimo.

Gruodžio 11 dieną byla buvo atnaujinta.

Rugsėjo 21 dieną Ukrainos generalinė prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą, kad būtų visiškai ištirtos kandidato į prezidentus nuodijimo aplinkybės.

Vėliau byla buvo perduota tirti Ukrainos saugumo tarnybai ir galiausiai vėl grąžinta Generalinei prokuratūrai.

Spalio 22 dieną ši žinyba atmetė versiją, kad prieš V.Juščenką galėjo būti panaudotas biologinis ginklas. Byla buvo nutraukta.

Susirūpino ir JAV

Jungtinėms Valstijoms rimtą susirūpinimą sukėlė gydytojų gauti rezultatai, rodantys, kad opozicijos lyderis buvo nuodijamas dioksinu, šeštadienį sakė Valstybės departamento atstovė.

“Šie rezultatai mums kelia rimtą susirūpinimą“, - teigė departamento atstovė žiniasklaidai Džoana Mur. Ir pridūrė: „Mes raginame Ukrainos valdžią ištirti šį klausimą“.

ELTA,BNS ir “Klaipėdos” inf.