Vasarą užsidirbti gali ir nepilnamečiai


2006-06-03
ARNOLDAS REMEIKA
Vasarą užsidirbti gali ir nepilnamečiai

Vasarą užsidirbti gali ir nepilnamečiai

Baigiantis mokslo metams uostamiesčio jaunimas ieško galimybių užsidirbti ne tik užsienyje, bet ir Klaipėdoje bei aplinkiniuose kurortuose.

Nors dauguma jaunųjų klaipėdiečių vasarą susigundo gerai apmokamu darbu užsienyje, Jaunimo kelionių centro Klaipėdos filialo vadovės Jolantos Stankevičiūtės teigimu, šia galimybe gali pasinaudoti tik pilnamečiai.

„Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Švedijoje, darbdaviai reikalauja, kad darbuotojai būtų ne jaunesni nei devyniolikos“, - aiškino J.Stankevičiūtė.

Jaunimo kelionių biuras aštuoniolikos sulaukusiems klaipėdiečiams siūlo padirbėti Didžiosios Britanijos ir Norvegijos žemės ūkyje ar aptarnavimo sferoje.

Biuras jau nebe pirmus metus siūlo panelėms darbą pagal „Au Pair“ programą – jos gauna auklių darbą įvairiausiose Europos šalyse.

Jaunimo kelionių biuro vadovė neagitavo važiuoti vasarą padirbėti į užsienį, tačiau teigė, kad retas vietinis darbdavys pajėgus mokėti tiek, kiek gali užsieniečiai.

Klaipėdos jaunimo darbo centro konsultantė Rima Ambrozaitė sutiko, kad kiekvienas gali rinktis, kaip jam praleisti vasarą, – ilsėtis, dirbti užsienyje ar Lietuvoje.

„Darbo pasiūlymų yra nemažai. Darbdaviai ieško jaunimo ir nuolatiniam, ir sezoniniam darbui. Vasarai artėjant jaučiamas darbdavių aktyvumas. Tikimės, kad artimiausiu metu atsiras ir daugiau laisvų darbo vietų“, - pasakojo R.Ambrozaitė.

Konsultantė tikino, kad šiemet sezoniniam darbui verslininkai ieško padavėjų, barmenų, kambarinių, net gintaro apdirbėjų. „Nemažai pasiūlymų dirbti Nidoje. Mažiau pasiūlymų gauname iš Palangos darbdavių, tačiau, nuvykus į kurortą, galima nesunkiai rasti darbo“, - apie įsibėgėjančio vasaros sezono įtaką darbo rinkai kalbėjo R.Ambrozaitė.

Jaunimo darbo centro atstovė džiaugėsi, kad šiemet kiek daugiau darbo pasiūlymų gavo ir nepilnamečiai. Jiems siūlomas darbas statybose, prekybos centruose, baldų gamybos įmonėse. „Pagalbinių darbininkų ir pakuotojų vos prieš kelias dienas reikėjo siuvykloms, jaunimui taip pat siūloma prižiūrėti želdinius“, - sakė R.Ambrozaitė.

Ji teigė, kad darbdavių požiūris į nepilnamečius darbuotojus nebėra priešiškas. „Kai kurios įmonės neprieštarauja, kad nepilnamečiai dalyvautų atrankose. Kiti to net pageidauja. Aišku, yra vietų, kur reikia dirbti sunkų fizinį darbą arba naktimis – čia nepilnamečiai netinka“, - aiškino R.Ambrozaitė.

Pasiteiravus, gal darbdaviai nepilnamečius įdarbina dar ir todėl, kad jiems galima mažiau mokėti, konsultantė teigė, kad apmokėjimo sistemos Jaunimo darbo centras nekontroliuoja. „Tai – asmeninis darbdavio ir ieškančiojo darbo susitarimas. Mes tik teikiame informaciją apie laisvas darbo vietas“, - sakė ji.