Aus advento juostą ir pins vainikus


2010-12-03
"Klaipėdos" inf.
Aus advento juostą ir pins vainikus

Uostamiesčio Meno kieme, Etnokultūros centre ir MLIM Kalvystės muziejuje prasidėjo intensyvus pasiruošimas didžiausioms metų šventėms.

Etnokultūros centras advento vakarais kviečia dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, kuriuose bus ne tik mokoma pasigaminti tradicinių namų puošmenų, lieti vaško žvakes, bet ir kalbama apie paslaptingą Kalėdų laukimo laikotarpį bei pasiruošimą didžiajai žiemos šventei.

Meno kiemo dirbtuvėse jau įsibėgėjo ir edukaciniai užsiėmimai šeimoms, mėgstančioms laisvalaikį leisti kartu, vertinančioms ir puoselėjančioms tradicinę kultūrą.

Šeimų taip pat laukia MLIM Kalvystės muziejus. Jis padės norintiems pasipuošti namus savo pačių rankomis nusipintu advento vainiku, daugiau sužinoti apie ypatingus advento ir Kalėdų papročius bei burtus.

Etnokultūros centre rytoj 15 val. vyks tradicinių giedojimų popietė. Adventinę ir kalėdinę programą "Motiejaus Valančiaus laikų giesmės" klaipėdiečiams padovanos Palangos kultūros centro folkloro ansamblis "Mėguva".

Pernai Etnokultūros centras miestelėnus subūrė ilgiausio kalėdinio šaliko mezgimui, o šiemet kviečia kartu nuausti klaipėdietišką juostą – joje išausti savo linkėjimus miestui.

Kokią prasmę anksčiau turėjo įausti "žalčiukai"‚"varlytės", eglutės, kryželiai, rombai, širdelės, trikampėliai ir kiti?.. "Šie ženklai byloja apie itin senus mūsų protėvių kultūros klodus, savitą pasaulėžiūrą bei suvokimą. Mūsų dienas pasiekę simboliai – tarsi protėvių laiškai, kurių turinys – mums paslaptis", – tvirtino dailininkė Elena Matulionienė, kviesdama kartu pasiaiškinti juostų ornamentų simboliką, pasirinkti sau artimus ženklus bei juos įausti į klaipėdiečių advento juostą.

Gruodžio 18 d. 16 val. kalėdinio stebuklo šventės metu Meno kieme ši juosta atgis, prakalbindama kalėdinį varpą, kurio skambesys praskaidrins mintis bei padės išsipildyti tyriausiems, nuoširdžiausiems klaipėdiečių troškimams.


Edukaciniai užsiėmimai

Etnokultūros centre (Daržų g. 10)

Advento juostos audimas su dailininke E.Matulioniene – gruodžio 3, 7, 10, 14, 17 d. 16–18 val., 18 d. 15–16 val.

Tradicinių namų puošmenų – šiaudinukų darymas su tautodailininkė M.Macijauskiene – gruodžio 6, 13 d. 16 –18 val.

Eglutės puošmenų – kalėdinių angeliukų kūrimas su etnologe V.Jankūnaite – gruodžio 8, 9 d. 16–18 val.

Pasiruošimas Kūčioms – žvakių liejimas ir burtai su etnologe V.Jankūnaite – gruodžio 15, 16 d. 16–18 val.

Būtina išankstinė registracija tel. 310 022.

MLIM Kalvystės muziejuje (Šaltkalvių g. 2/2A)

Advento vainikų pynimas – gruodžio 4, 11 d. 10–17 val.

Būtina išankstinė registracija tel. 410 528 arba mob. tel. 8 675 25 173.


Advento vainikas

Adventas – susikaupimo ir dvasinio pasirengimo sutikti šv. Kalėdas metas. Klaipėdos krašte būta papročio per adventą puošti namus ir taip įprasminti, susakralinti šventės laukimą. Gražiausioji puošmena – advento vainikas. Jį supindavo iš žilvičio rykštelių ir iš eglių arba pušų šakelių, pataisų, vėliau ir iš buksmedžių. Į advento vainiką įstatydavo keturias žvakes – tiek, kiek yra advento sekmadienių. Kiekvieną šventadienį įžiebdavo vis po vieną žvakę. Advento vainiko žvakės turėjo vardus. Pirmoji vadinosi Ramybė, antroji – Tikėjimas, trečioji – Meilė, ketvirtoji – Viltis. Manyta, jog degdamos žvakės kuždasi. Klaipėdos krašte advento vainikas buvo ne tik naujų bažnytinių metų ženklas, bet ir šeimos jaukumo, santarvės simbolis. Bažnyčioje advento vainiką pakabindavo, o namuose pastatydavo ant stalo. Žvakių šviesoje kiekvienas pasižadėdavo būti geresnis, sąžiningesnis, gailestingesnis.