Festivalyje – styginių aistra ir mušamųjų temperamentas


2008-12-11
"Klaipėdos" inf.
Festivalyje – styginių aistra ir mušamųjų temperamentas

Klaipėdos koncertų salės festivalio "Salve Musica" koncerte raiškūs dirigento Modesto Pitrėno mostai valdys styginių aistrą ir mušamųjų temperamentą.

Racionalus, kruopštus, nuolat ieškantis tobulumo M.Pitrėnas viename interviu yra teigęs, kad darbas jį išmokė skaičiuoti ne kelis, bet keliolika ėjimų į priekį. Pastaruoju metu labai intensyviu tempu gyvenantis dirigentas pasirodo su Kauno simfoniniu orkestru, taip pat diriguoja spektaklius Lietuvos operos ir baleto teatre, simfoninius koncertus Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje bei gastroliuoja užsienyje. Besibaigiančių metų kalendoriuje Maestro atrado kelias laisvas dienas ir sutiko parengti pirmąją programą su Klaipėdos kameriniu orkestru ir ansambliu "Giunter Percussion".

Gerbiamas kaip vienas profesionaliausių, perspektyviausių jaunosios kartos Lietuvos dirigentų M.Pitrėnas yra pelnęs keletą aukščiausių prizų tarptautiniuose choro dirigavimo konkursuose, o 2003 metais G.Fitelbergo dirigavimo konkurse Lenkijoje jis buvo apdovanotas pirmuoju prizu ir aukso medaliu. Jo vaizduotė ir temperamento polėkis, sukuriantys energingą muzikos tėkmę, matyt, imponuoja ir Pavelui Giunteriui, kuris, pakviestas muzikuoti su Klaipėdos kameriniu orkestru, dirigentu iš karto pasiūlė M.Pitrėną.

Kita vertus, šis dirigentas yra labai artistiškas. "M.Pitrėno artistiškumas – natūralus, nesurežisuotas, jis skverbiasi iš vidaus ir visada sudaro konsonansą su muzika. Šis retas, klausytojų branginamas bruožas juos kaip mat užvaldo", – pastebėjo muzikos kritikai, o LTV projekto "Triumfo arka" žiūrovai dažną šeštadienį žavisi raiškiais aukšto ūgio dirigento mostais.

Klaipėdos kamerinio orkestro laukia nelengva užduotis – be Luigi’o Boccherini’o, Harry‘io Brauerio, Karlheinzo Köperio kūrinių, atlikti ir Georgeso Bizet – Rodiono Ščedrino "Carmen-Siuitos" fragmentus styginiams ir mušamiesiems. Šioje sukrečiančioje istorijoje apie meilę ir mirtį turi skleistis visos emocijų spalvos. Styginiai privalo degti aistra, mušamieji – kaitinti temperamentu.

Pirmojoje koncerto dalyje scenoje matysime ir girdėsime tik P.Giunterį bei jo kolegas perkusininkus Tomą Kulikauską, Viktorą Mogilo-Žano ir Gediminą Mačiulskį. Mušamųjų muzika, tikėtina, sušildys publiką.

"Mano pedantizmas virto perfekcionizmu", – yra prasitaręs M.Pitrėnas. Profesionalios jo pastabos klaipėdiečių orkestrui bus labai naudingos. Perfekcionizmas, profesionalumas ir sceninė charizma taip pat būdingi ir P.Giunteriui. Taigi koncertas tikrai turėtų būti įsimintinas ir įtaigus.

Klaipėdos kamerinio orkestro ir ansamblio "Giunter Percussion" festivalinis koncertas – rytoj 18 val. Miesto koncertų salėje (Šaulių g. 36).