Kitoks žvilgsnis į Lietuvos diplomatinių santykių istoriją


2010-10-29
"Klaipėdos" inf.
Kitoks žvilgsnis į Lietuvos diplomatinių santykių istoriją

Trečiadienį Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje klaipėdiečiams bus pristatyta paroda "Baltosios pirštinės: oficialioji ir neoficialioji diplomatija Kaune 1918–1940 m.".

Politiniai iššūkiai

Parodos rengėja – Istorinė Lietuvos Respublikos prezidentūra Kaune. Atidarymo metu KU Istorijos katedros doktorantas Vytautas Jokubauskas apžvelgs 1918–1940 m. Europos politinę situaciją ir Lietuvos diplomatijos raidą. Ekspoziciją pristatys parodos kuratorė dr. Vilma Akmenytė-Ruzgienė.

"Iš visų pusių mums buvo įkalbama: "Jūs esate, be abejonės, teisūs, šaunuoliai, jūsų revindikacijos – neginčytinos, mes puikiai suprantame jūsų tautines aspiracijas, kurios jus veikte veikia, bet ko jūs galite iš mūsų reikalauti? Jūs gerai numatote, kad mums reikalinga Lenkija tvirta ir galinga, kad būtų mums... įdomi. Susitarkite su Lenkija, su kuria jūs tiek amžių drauge gyvenote, ir pradėkite gyventi vėl iš vieno. Būkite išmintingi ir nekomplikuokite mūsų uždavinių, kurie ir be to yra be galo painūs, o mes stengsimės būti jums malonūs"... Mes galėjome tada bet kam pasirodyti naivūs, laukdami iš to meto didžiųjų valstybių kažkokio idealizmo arba kilnaus palankumo teisingiems mūsų reikalavimams. Jos visos buvo XX a. pradžioje imperialistės ir tvarkė pasaulį, vadovaudamosi savo viešpataujančių sluoksnių interesais arba jau pirmiau pasiektu "status quo". Bet kokiu būdu mes turėjome gelbėtis prieš tiek negandų, dar vos beužgimę?! Meškos smilga nenudursi", – rašė Petras Klimas savo atsiminimų knygoje, išleistoje 1990-aisiais.

Lietuvos diplomato P.Klimo atsiminimai iliustruoja sudėtingą geopolitinę pirmosios Lietuvos Respublikos padėtį ir jos nulemtus diplomatinius iššūkius, su kuriais teko susidoroti jaunos valstybės naujai susikūrusiam diplomatiniam korpusui.

Plačiau ir išradingiau

Tie iššūkiai neapsiribojo vien karais, ultimatumais ar dvišalėmis prekybos sutartimis, kaip kartais bandoma pateikti šiuolaikinėje diplomatijos istorijoje.

Parodos sumanytojai bando kiek kitaip, plačiau ir išradingiau pažvelgti į 1918–1940 m. Lietuvos diplomatinių santykių istoriją. Čia neapsiribojama vien tik oficialiąja diplomatija. Nors kredencialų įteikimą fiksuojančios fotografijos vizualiai tikriausiai yra pačios gražiausios, tačiau tai tėra diplomatinio darbo pradžių pradžia, kurią seka nuoseklus, daug pastangų ir išmoningumo bei diplomatinių įgūdžių reikalaujantis darbas. Derybos, susitikimai, vizitai, slapti ir oficialūs, net vakarėliai yra diplomato duonos dalis. Ne veltui Lenkijos Respublikos karo atašė Leonas Mitkiewiczius savo atsiminimuose su šypsena pastebėjo, kad "aukštosios visuomenės bendravime, be kitų dalykų, viena svarbiausių sąlygų, kurią turi atitikti kandidatas į diplomatinę, net karinę tarnybą – turėti stručio skrandį ir talentą žaibiškai orientuotis patiekalų ir gėrimų sąrašuose".

Su šaržais ir anekdotais

Parodoje "Baltosios pirštinės: oficialioji ir neoficialioji diplomatija Kaune 1918–1940 m." atspindima oficialioji diplomatų veikla – eksponuojamos tarpvalstybinės sutartys, fotomedžiaga iš kredencialų įteikimo ceremonijų, oficialių pareigūnų susitikimų, valstybinių švenčių, pristatomas Lietuvos diplomatinis korpusas užsienyje. Skirta vietos ir neoficialiajai diplomatijai. Tai nuotraukos iš aukštų pareigūnų neoficialių susitikimų pobūviuose, medžioklėje, taip pat šaržai, anekdotai, įdomesni pasakojimai apie neformalius ir formalius nutikimus.

Parodos partneriai – Lietuvos centrinis valstybės archyvas, Vytauto Didžiojo karo muziejus ir Lozoraičių muziejus. Parodą remia Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, Kauno miesto savivaldybė, Kultūros rėmimo fondas, Lenkijos Respublikos ambasada, Prancūzų kultūros centras, Italijos Respublikos ambasadorius p. Giulio Prigioni. Ją rengiant ypatingo dėmesio sulaukta ir iš Didžiosios Britanijos bei Vokietijos Federacinės Respublikos ambasadų.

KUR: Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2).

KADA: atidarymas – lapkričio 3 d. 17 val., veiks iki gruodžio 1 d.

KAINA: į atidarymą – nemokamai, vėliau – 5 Lt.