Pianistės reveransas F.Chopinui


2009-05-07
"Klaipėdos" inf.
Pianistės reveransas F.Chopinui

Rytoj rečitalį Klaipėdoje surengs pianistė Šviesė Čepliauskaitė, savąją programą pavadinusi "Chopin LT".

Pianistės skambins Fryderyko Chopino kūrinius ir jų įkvėptus Lietuvos kompozitorių Vidmanto Bartulio, Jono Tamulionio, Teisučio Makačino, Leono Povilaičio, Dalios Raudonikytės-With opusus.

"Pirmąją dalį labai norėčiau paskirti tik F.Chopinui, tai būtų kaip ir mano prisistatymas pirmą kartą grojant Klaipėdos koncertų salėje – kūrinius sudėliojau taip, kad juos komentuodama galėčiau trumpai pristatyti jį kaip kūrėją ir kaip žmogų, kad publikai būtų įdomu ir malonu klausytis. Antroji dalis bus su lietuviškais opusais ir taip pat su trumpais komentarais apie kompozitorius ir jų kūrinius", – pasakojo pianistė prieš koncertą.

"F.Chopinas buvo pasaulinio lygio genijus. Jo muzika žavi skirtingų poreikių klausytojus. Žmones ji įkvepia. Net šiame atominiame abstrakcijų amžiuje, kai lieti emocijas yra nemadinga, F.Chopinas išlieka. Jo muzika – universali žmonių tarpusavio bendravimo kalba. Kai groju F.Chopiną, žinau – mano kalba eina tiesiai į žmonių širdis", – taip apie F.Chopino muziką ir jos įvairovę atsiliepė Antonas Rubinšteinas.

Pianistė Š.Čepliauskaitė baigė meno aspirantūros studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, stažavosi F.Chopino muzikos akademijoje Varšuvoje (Lenkija). Ji sėkmingai pasirodė ne viename tarptautiniame pianistų konkurse, dalyvavo festivaliuose, skambino su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru bei Tomsko kameriniu orkestru, koncertavo ne tik daugelyje Lietuvos miestų, bet ir Europos šalyse bei Japonijoje, Tokijuje, kur Lietuvos ambasados kvietimu surengė šešis solinius pasirodymus.

Didžiausią Š.Čepliauskaitės repertuaro dalį sudaro kompozitorių romantikų kūriniai, ypač – F.Chopino kūryba. Lenkų genijaus muzika skamba Šviesės soliniuose koncertuose, taip pat bendruose projektuose su kitais menininkais. Pianistė pirmoji Lietuvoje įrašė visus F.Chopino valsus. Ji nuolat dalyvauja tarptautiniame festivalyje "Vasara su Chopinu" Lenkijoje.

"Šviesės skambinime išgirdome gyvybingesnį, žmogiškesnį ir todėl patrauklesnį Chopiną, ne nusaldintą poetą ar dvasios kankinį, koks jis dažnai pateikiamas klausytojui... Atlikėjai sumaniai derinant ir grupuojant valsus, pavyko išlaikyti pusiausvyrą tarp bravūriškumo ir melancholijos, tarp saloniškumo ir santūrumo. Atkreipčiau dėmesį į pianistės nepriekaištingą techniką, precizišką smulkiųjų puošmenų atlikimą, tačiau nepaskęstant smulkmenose, o išlaikant frazių alsavimą ir visumos (formos) pojūtį", – rašė Jūratė Katinaitė.

Š.Čepliauskaitės solinis koncertas – gegužės 8-ąją 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36). Moksleiviams, studentams ir senjorams – įėjimas nemokamas (su pažymėjimais).