Šveicaro kūriniai veda į prieškario Kuršių neriją


2011-07-22
"Klaipėdos" inf.
Šveicaro kūriniai veda į prieškario Kuršių neriją

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (MLIM) iki rugsėjo 3-iosios eksponuojama Willy Fries (1907–1980) grafikos ir tapybos paroda "Žvejai", primenanti, kad šis garsus šveicarų dailininkas lankėsi ir kūrė Kuršių nerijoje.

W.Fries gimė Vatvilyje Šveicarijoje, ten pat ir mirė. Studijavo Ciuricho, Berlyno universitetuose bei Berlyno akademijoje, Paryžiuje mokėsi pas F.Leger ir A.Ozenfort. Studijų metu aplankė Italiją, Prancūziją, Olandiją. Kūrybinio kelio pradžioje didelę įtaką menininkui turėjo žymus vokiečių ekspresionistas E.Nolde, vėliau W.Fries susidomėjo senuoju vokiečių menu, daug kūrė religine tematika.

W.Fries buvo įvairiapusis menininkas – tapytojas, grafikas, vitražistas. Jis tapė freskas, kūrė vitražus bažnyčioms, ligoninėms ir kitoms bendro naudojimo patalpoms daugiausia Rytų Šveicarijoje, taip pat Berlyne, Bonoje ir Seifensdorfe. Nutapęs "Pasijas" (1936–1944) ir jų tęsinį "Kristaus gimimas" (1944–1949), kur Kristus vaizduojamas Miuncheno griuvėsių fone, W.Fries tapo žinomu menininku tuometinio bei pokario religinio meno kontekste. Dailininkas buvo pagerbtas surengiant jo personalines parodas Šveicarijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje. 1962 m. jo paties režisuotas ir pastatytas filmas pagal pasiją "Suteik mums taiką" apdovanotas pripažinimo prizu tarptautiniame kino festivalyje Briuselyje ir transliuotas per daugelį televizijos kanalų. 1964 m. Šv. Galeno meno muziejuje pristatyta visa jo kūryba. 1970 m. Zalcburge W.Fries apdovanotas Rembranto prizu. Už pastangas pavaizduoti evangeliją mene 1972 m. jam suteiktas Berno universiteto teologijos fakulteto garbės daktaro vardas.

MLIM eksponuojamo grafikos ciklo "Žvejai" ir trijų tapybos darbų sukūrimą inspiravo nevienkartiniai W.Fries apsilankymai Kuršių nerijoje. Kaip rašė pats autorius savo dirbtuvės knygoje, "vis fantasmagoriškesniu tampantis politinis judėjimas reikalavo nuo jo atsikvėpti, ieškoti tylos vidiniam brendimui. Į epochos duris beldėsi Hitleris. Šioje neviltį keliančioje situacijoje, kai, regis, šį pasaulį buvo beapleidžią visi dievai, gyvenimas Neringos žvejų trobelėse reiškė galimybę susikaupti".

Parodą kuruoja Willy Fries fondas.

KUR? MLIM (Didžioji Vandens g. 2).

KADA? Iki rugsėjo 3 d.

KAINA? Įėjimas į muziejų – 5, 2,5 Lt.