Žalgirio mūšio sukakčiai – unikali istorinė paroda


2010-07-16
"Klaipėdos" inf.
Žalgirio mūšio sukakčiai – unikali istorinė paroda

Dviejų muziejų – Klaipėdos ir Kaliningrado – parengta paroda "Prūsija Žalgirio mūšio epochos metu" šią savaitę atidaryta Lietuvos uostamiestyje.

Ekspoziciją paruošė Rusijos Federacijos Kaliningrado srities Istorijos ir dailės bei Klaipėdos Mažosios Lietuvos istorijos muziejai. Paroda skirta Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms paminėti. Jos stenduose pristatoma unikali, Lietuvoje dar nematyta XIII–XV a. ordino laikotarpio prūsų istorinė medžiaga, atskleidžianti ordino įsikūrimą prūsų žemėse, – tai liudija tuo metu išlikusių pilių ir bažnyčių nuotraukos. Turtingą prūsų kultūros palikimą atspindi radinių iš Alt-Wehlau (Vėluvos) kapinyno vaizdai, o miestietišką kultūrą bei prekybinius ryšius su kitais Vakarų Europos miestais – Karaliaučiaus pilies ir Liobenichto archeologinių radinių fotografijos.

Parodą papildė XIII–XV a. eksponatai iš kuršių kapinynų. Šios muziejinės vertybės saugomos Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus archeologijos rinkiniuose. Kuršiai – viena turtingiausių ir karingiausių vakarų baltų genčių – taip pat buvo pavaldūs ordinui ir palaikė su juo glaudžius prekybinius bei kultūrinius ryšius.

Istorija mena, kad XIII a. pr. Kryžiuočių ordino įsikūrimas prie Baltijos jūros turėjo didžiulę įtaką vakarų baltų genčių vystymuisi. Viena iš genčių, patyrusi didžiausią ordino įtaką, buvo prūsai. Nors ant senųjų prūsų piliakalnių ir šventviečių buvo statomos krikščioniškos mūrinės pilys ir bažnyčios, prūsai dar ilgai išlaikė daugumą savo papročių ir savitą kultūrą. 200 metų prūsų visuomenėje vyko ekonominiai ir politiniai pokyčiai, veikiami ordino valdžios: vystėsi prekyba ir amatai, stiprėjo turtingųjų ir miestiečių sluoksniai. 1410 m. liepos 15 d. vakarinėse prūsų žemėse įvykęs Žalgirio mūšis tapo lūžio tašku, pakeitusiu prūsų tautos ir ordino valstybės likimus.

Būtent šį prūsų istorijos laikotarpį išsamiai pristato dviejų muziejų paroda "Prūsija Žalgirio mūšio epochos metu". Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje Klaipėdoje (Didžioji Vandens g. 6) ją galima apžiūrėti iki rugsėjo 11 d.