Darbdaviai - prieš tėvystės atostogas


2008-09-08
Sandra Lukošiūtė
Darbdaviai - prieš tėvystės atostogas

Susiruošusiems tėvystės atostogų vyrams tenka atlaikyti ne tik pašaipas. Būsimasis tėvas darbdaviui gali tapti nereikalingas.

Prieš gimdymą - atleido

Statistika patvirtina, kad vis daugiau vyrų ryžtasi tėvystės atostogoms. Vien Klaipėdoje pernai dviem metams tėvystės atostogų išėjo 75, šiemet per pusmetį - 100 vyrų. Jų noras patiems auginti vaikus kelia tylų darbdavių nepasitenkinimą. Trūkstant darbo jėgos, rasti kuo pakeisti darbuotoją nėra lengva. Tad būsimieji tėčiai kartais pasvarsto: gal apie žmonos nėštumą darbe geriau nutylėti?

Vienos didelės uostamiesčio kompanijos darbuotojas neslėpė planuojantis eiti tėvystės atostogų ilgesniam laikui. Likus keliems mėnesiams iki žmonos gimdymo vyras sužinojo apie atleidimą iš darbo.

Darbdavys nurodė darbuotoją atleidęs dėl etatų mažinimo, tačiau būsimasis tėtis įsitikinęs, kad taip nuspręsta dėl jo ketinimų prižiūrėti kūdikį. Jis prisiminė, kokį įmonės vadovų nepasitenkinimą sukėlė tėvystės atostogų jau išėjęs kolega.

Policininkai augina vaikus

Dėl vaikus auginti nusprendusių darbuotojų nemažai rūpesčių turi kai kurių miestų policijos komisariatų vadai.

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla neslėpė, kad problemų kyla ir uostamiestyje. Šiemet auginti vaikų išėjo keturi pareigūnai.
Dažniausiai tai - vidurinės grandies, vyresnieji specialistai, turintys nemažą darbo patirtį. Rasti jiems pamainą su atitinkamu išsilavinimu ir patirtimi - sudėtinga.
"Kokį kamštį turime, tokiu ir užkemšame skyles", - nelinksmai juokavo atstovas spaudai.
Galbūt valdžia bando atkalbėti tėvystės atostogų susiruošusius pareigūnus? "Vadovybė neturi tokios teisės", - pakomentavo A.Strumyla.

Raštu - tik vienas skundas

Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vadovas Aras Mileška teigė dar negirdėjęs darbdavių skundų dėl gausiai tėvystės atostogų išeinančių darbuotojų.
Tačiau Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba sulaukia daug skambučių ir užklausų dėl tėvystės atostogų. Ne ką mažiau tarnybos darbuotojai išgirsta ir nusiskundimų dėl darbdavių reakcijos į tėvų ketinimus atostogauti ilgiau.
Anot Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos, pašaipų kai kurie vyrai sulaukia net valdiškoje institucijoje, pavyzdžiui, "Sodroje".

Tarnybos organizuojamuose seminaruose apie karjeros ir tėvystės suderinamumą pateikiama nemažai istorijų apie darbdavių neprielankumą ar paniekinamas pašaipas. Tačiau raštu tarnyba sulaukė tik vieno skundo.

Krašto apsaugos tarnyboje dirbantis vyras pageidavo išeiti vaiko priežiūros atostogų, tačiau vadovas bandė atkalbėti. Tik pradėjus tyrimą, darbdavys sutiko išleisti atostogų.

Problemų kyla tūkstančiams

Pasak Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėjo viešiesiems ryšiams Valdo Dambravos, problemų su darbdaviais kyla ne šimtui ar tūkstančiui, o dešimčiai tūkstančių gyventojų. Tėvystės atostogos kartais tampa pretekstu kitoms problemoms paviešinti.
"Darbdaviui neturėtų rūpėti, kas ims vaiko priežiūros atostogas. Ne jis už tai moka", - svarstė V.Dambrava.

Patarėjas įsitikinęs, kad lengviau pakeisti požiūrį į tėvystės atostogas, nei diskriminaciją dėl odos spalvos ar netradicinės seksualinės orientacijos. Tėvystės atostogas jis palygino su vyro dalyvavimu gimdyme - dabar retas to atsisako.

Lemia piniginės storis

Nepaisant skeptiškos aplinkinių nuomonės, Klaipėdos mieste vis daugiau vyrų susiruošia tėvystės atostogų. Tiesa, sparčiau daugėja tėvų, pasiimančių mėnesio atostogas kūdikio priežiūrai. Palyginti su praėjusiais metais, tokių tėvų šiemet padaugėjo trečdaliu.

Ilgesniam laikui prižiūrėti vaiką ryžtasi gerokai mažiau tėvų. Nors ir nežymiai, tačiau jų taip pat šiek tiek daugėja.

Pasak "Sodros" Klaipėdos skyriaus Pašalpų skyriaus vedėjos Astos Pipirienės, tėvų sprendimą pasiimti ilgesnes vaiko priežiūros atostogas lemia finansinė šeimos padėtis. Dažniausiai, jei atostogas pasiima tėtis, šeimoje daugiau uždirba moteris.
A.Pipirienė spėjo, kad greitai einančių vaiko priežiūros atostogų vyrų vėl sumažės.
Nuo sausio 1 dienos, pasikeitus įstatymui, priežiūros atostogas pasiėmusiam ir dirbančiam tėvui mokamas tik skirtumas tarp algos ir pašalpos.

Prieš ketverius metus tėvystės atostogų buvo išėję šiek tiek daugiau nei vienas procentas Lietuvos vyrų. Tam dažniau ryždavosi aukštąjį ir profesinį išsilavinimą turintys vyrai, auginantys daugiau nei vieną vaiką.


Tėvystės atostogų iki dvejų metų Klaipėdoje išėjo:

Pernai per visu metus
75
Šiemet per pusmetį
100
Tėvystės atostogų mėnesiui ėjo:
Pernai
736
Šiemet
492

Pažanga: gatvėse daugėja ne tik vaikiškus vežimėlius stumdančių vyrų, bet ir vaiko priežiūros atostogas pasiimančių tėvų.