Darbo biržą apgulė bedarbiai


2009-01-07
Sandra Lukošiūtė
Darbo biržą apgulė bedarbiai

Darbo biržoje – apgultis. Šią savaitę gali būti pasiektas naujas ieškančiųjų darbo rekordas.

Į eilę – iš automobilio

Vakar Klaipėdos darbo biržoje nuo ankstyvo ryto buvo sausakimša. Žmonės laukė kelias valandas eilėse, kad galėtų užsiregistruoti ir papildyti bedarbių gretas.

Apie neįprastai didelį interesantų skaičių buvo galima spėti iš gausybės automobilių šalia pastato ir besibūriuojančiųjų skaičiaus prie biržos durų.

Viena žmonių eilė rangėsi prie registratūros, kita buvo nutįsusi iki laukujų durų – prie specialistų kabinetų. Dar būrelis smalsiai apžiūrinėjo praretėjusius darbą siūlančius skelbimus.

Sausakimšame koridoriuje registratorėms teko išklausyti nepatenkintų žmonių skundus, o kartais – liejamą pyktį ant valdžios.

Kai kurie bedarbiai, atstovėję kelias valandas eilėje, sužinojo neturį visų reikiamų dokumentų.

"Apgultis, – neneigė pirmojo aukšto koridoriuje sutiktas Darbo biržos direktorius Andrius Adomaitis. – Dar Trys karaliai neatėjo, o trys šimtai bedarbių jau pasirodė".

Po Naujųjų metų tikėtasi sulaukti didesnio žmonių skaičiaus, nes prieš šventes bedarbiai registravosi itin vangiai. Pirmąją darbo dieną pamatę nusidriekusias eiles, kai kurie žmonės apsisukdavo ir žadėdavo sugrįžti kitą dieną.

Direktoriaus manymu, bedarbių antplūdis susidarė dėl šventinių dienų. Jis nebuvo linkęs kaltinti ekonominės krizės.

Tačiau šnekinti bedarbiai manė kitaip. Ne vienas laukiantis eilėje pasakojo netekęs darbo dėl etatų mažinimo, bankrutavus įmonei ar buvęs priverstas išeiti dėl itin sumažėjusio atlyginimo.

Jūratė pardavėjos darbo mažoje parduotuvėje neteko uždraudus naktimis prekiauti alkoholiu. Moteris dar bandė ieškoti darbo savarankiškai, tačiau praradusi viltį nusprendė kreiptis į biržą.

Plūs iki sausio vidurio

Bedarbių eilėms sumažinti buvo skirti du papildomi darbuotojai. Viena specialistė pakviesta iš Jaunimo darbo centro, kita – iš Gargždų padalinio. Tad interesantus dabar registruoja keturios darbuotojos.

Tačiau net ir tada A.Adomaitis sulaukia pasipiktinusių žmonių replikų bei puolančiųjų į atlapus, kodėl registratūroje negalima pasodinti daugiau darbuotojų.

"Kiekvienas dirba savo darbą, tad negaliu visų susodinti apačioje, – aiškino vadovas. – Čia tas pats, kaip eilėje pas daktarą. Visokių ateina. Vieni kantrūs, kiti – ne. Negali kito paskubinti, jei jis ilgai registruojasi. Vienam pakanka dešimties minučių, o kitam prireikia pusvalandžio".

Prognozuojama, kad didesnis bedarbių antplūdis nenuslūgs iki sausio vidurio. Vėliau registracija turėtų pasiskirstyti tolygiai.

Bankrotai – dar ateityje

Nedarbo kreivė Klaipėdoje pradėjo kilti nuo lapkričio. Rekordas užfiksuotas pirmąją gruodžio savaitę, kai bedarbių gretas papildė 500 gyventojų.

Paskutinę praėjusių metų savaitę užfiksuota šiek tiek daugiau nei 200 bedarbių. Prognozuojama, kad šią savaitę bus pasiektas rekordas ir užregistruota apie 500 ieškančiųjų darbo.

"Kalta ne krizė, – tikino A.Adomaitis. – Nors šio žodžio vengiu. Kam gąsdinti žmones? Pripažįstu, kad yra sunkmetis".

Savo žodžius jis pailiustravo ankstesnių metų bankrotų statistika. Ji esą buvo baisesnė anksčiau, kai apie krizę kalbų dar nebuvo. Prieš 4–5 metus kasmet bankrutuodavo per šimtas įmonių, o pernai apie užsidarymą paskelbė tik devynios.

Pernai dėl bankrotų darbo neteko 195 žmonės, o anksčiau – po 300–400 darbuotojų.

A.Adomaitis spėjo, kad gal tik dabar pradės daugėti bankrotų. Pirmadienį iš informacinių technologijų bendrovės "Flopas" sulaukta pranešimo apie ketinimą atleisti 169 žmones. Tinklą visoje Lietuvoje turinti įmonė be darbo paliks 29 uostamiesčio darbuotojus.

Pernai Klaipėdos darbo birža bedarbiams išmokėjo daugiau kaip 13 mln. litų. Išmokas gavo 5,8 tūkst. bedarbių. Prognozuojama, kad šiemet išmokoms prireiks dar daugiau pinigų.

Siūlančiųjų darbo sumažėjo

Nedarbui ėmus sparčiai didėti, siūlomų darbo vietų kreivė, atvirkščiai, – krito žemyn. Nors anksčiau šis skaičius skirdavosi vos keliais šimtais.

Dar prieš kelis mėnesius bedarbiai galėjo rinktis iš daugiau kaip tūkstančio darbo vietų, dabar jų užregistruota vos 400.

Darbas siūlomas įvairiose srityse. Vienintelė "pamiršta" sfera – statybos. Daugiausiai darbuotojų ieškoma aptarnavimo sferoje. Kai kuriuose prekybos centruose vyksta darbuotojų kaita, nes ne visiems priimtinas darbo laikas.

"Klaipėdos" žiniomis, darbo dėl etatų mažinimo netenka ir kai kurie neseniai atsidariusių didžiųjų prekybos centrų darbuotojai.