Dujų vagyste kaltinama klaipėdietė tiesos ieškos teisme


2009-11-05
Milda Skiriutė
Dujų vagyste kaltinama klaipėdietė tiesos ieškos teisme

Dujų vagyste apkaltinta klaipėdietė nežada nusileisti bendrovei "Lietuvos dujos". Moteris laukia, kol įmonė paduos ją į teismą, kad galėtų įrodyti savo nekaltumą.

Dažniau kūrena malkomis

Nekilnojamojo turto agentūros savininkė Jelena Potreba individualų namą, esantį Panevėžio gatvėje, įsigijo dar 2005 m. Naujajame būste buvo įrengtas ir dujinis šildymas, ir kietojo kuro katilas.

Klaipėdietė pasakojo, jog pirmus metus 320 kv. m ploto namą šildė dujomis. Per mėnesį už tai moteris sumokėdavo po 500-700 litų.

"Paskaičiavome, kad šildytis labiau apsimoka malkomis, ir jas ėmėme naudoti. Būstą kietuoju kuru šildau pustrečių metų, bet dujinio šildymo neatsisakiau", - dėstė moteris.

J.Potreba pasakojo, jog pernai dujinį šildymą naudojo du kartus po dešimt dienų, kai atostogavo užsienyje, o namą prižiūrėdavo septyniasdešimtmetė jos mama.

Išlėkė kaip ant sparnų

Kasmet tikrinti skaitiklių Panevėžio gatvėje atvyksta "Lietuvos dujų" darbuotojai. Per trejus metus jie nė karto neturėjo jokių priekaištų. Problemos prasidėjo 2009-ųjų pavasarį.

Balandžio 3 d. patikrinti skaitiklių atėjo įmonės "Lietuvos dujos" darbuotojas. J.Potrebos tuo metu namie nebuvo. Tikrintojus įleido jos buvęs vyras, kuris čia nebegyvena.

Klaipėdietė pasakojo, kad darbuotojas skubiai apžiūrėjo prietaisą ir išlėkė. Moters buvusiam sutuoktiniui pasakė, kad viskas gerai. Įspėjo, kad rytoj atvažiuos pakeisti skaitiklio, nes šis senas. J.Potrebai keista pasirodė tai, kad tikrintojas nedavė pasirašyti, jog prietaisas patikrintas, kaip būdavo kasmet.

Apie pažeidimus neįspėjo

Klaipėdietė pasakojo, jog kitą rytą skaitiklio keisti atvažiavo ne tik darbininkai, bet ir bendrovės "Lietuvos dujos" Klaipėdos filialo vyriausioji inspektorė Gražina Nausėdienė, filialo vadovo žmona.

"Įleidau juos pro vartus, bet reikėjo skubiai išvažiuoti į darbą. Namuose buvo buvęs vyras. Pagalvojau, jog nieko neatsitiks, pakeis skaitiklius, ir viskas. Po valandos paskambino buvęs sutuoktinis. Pasakė, kad pakeitus skaitiklį inspektorė jam davė pasirašyti aktą. Šis taip ir padarė. Tada inspektorė pareiškė, kad buvo vagiamos dujos, nes prietaisas sugadintas. Nesuprantu, kodėl manęs negalėjo įspėti, jog yra kažkas ne taip iš karto", - dėstė J.Potreba.

Klaipėdietė tvirtino, jog dar tą pačią dieną nuvyko į bendrovės "Lietuvos dujos" Klaipėdos filialą.

"Aiškinau, kad pustrečių metų šildausi malkomis, o dujas naudoju retai, kad tikrai nevogiau, net nežinojau, kur ta gamyklinė plomba, bet jie vis tiek kaltino mane vagyste. Klausiau, kodėl vieną dieną atėjęs specialistas aiškina, kad viskas gerai, po dienos kiti apvagina", - piktinosi J.Potreba.

Baudą sumažino 10 kartų

Įmonė "Lietuvos dujos" paprašė klaipėdietės atlyginti nuostolius. Iš pradžių paskaičiuota, kad J.Potreba privalo sumokėti beveik 25 tūkst. litų. Moteris kreipėsi į advokatą. Klaipėdietei kartu su juo nuėjus į bendrovę, minėta suma sumažėjo dešimčia kartų - iki 2,5 tūkst. litų.

"Pasijutau, kaip turguje. Derybos nustebino, bet šioje istorijoje daug kas keista. Niekur nėra net užsiminta apie gamyklinę plombą, nors už kitas esu pasirašiusi. Nesuprantama ir tai, kaip jie aktą davė pasirašyti mano buvusiam vyrui, kuris net nėra registruotas name", - tvirtino J.Potreba.

Dujų skaitiklis, pagamintas 1995 m., klaipėdietės name buvo pastatytas 2002 m. Tuo metu J.Potreba čia dar negyveno.

"Kyla įvairių minčių. Gal buvęs savininkas kažką buvo padaręs, o tikrintojai trejus metus nepastebėjo? Kodėl turėčiau mokėti už jų aplaidumą? Gal pirmasis tikrintojas numušė plombą ir iškvietė kitus. Nuo šiol visus įspėju, kad nenuleistų akių nuo tikrintojų", - teigė klaipėdietė.

J.Potreba kreipėsi ir į centrinę "Lietuvos dujų" būstinę Vilniuje. Ši taip pat siuntė savo komisiją.

"Aprodžiau malkas, kietojo kuro katilą, pažymas apie malkų pirkimą, elektrines virykles, vandens šildytuvus. Kaimynai paliudijo, kad šildausi malkomis. Net kaminkrėčius žadėjau iškviesti, bet tai jų neįtikino", - neslėpė apmaudo moteris.

Ekspertizė - ne visagalė

J.Potrebos name įrengtas skaitiklis buvo siųstas į Lietuvos energetikos instituto Šiluminių įrenginių tyrimo ir bandymų laboratoriją, kur atlikta ekspertizė. Nustatyta, kad plomba pažeista neva prieš metus.

Lietuvos energetikos instituto Šiluminių įrenginių tyrimo ir bandymų laboratorijos vadovas, habilituotas mokslų daktaras Antanas Pedišius pripažino, jog technologiškai nustatyti, kada pažeista plomba, neįmanoma.

Vertindami laikotarpį specialistai naudojasi bendrovės "Lietuvos dujos" patikrinimų rezultatais.

"Jei skaitiklių patikrinimai atliekami kartą per metus, galimą plombos pažeidimą nustatome metų tikslumu, jei kartą per mėnesį - mėnesio. Atlikdami ekspertizę, pasižiūrime, kada buvo paskutinis oficialus patikrinimas, ir tuomet galima teigti, kad per šį laikotarpį kažkas įvyko", - teigė vadovas.

Ekspertizės metu vertinamas ir dujų suvartojimas. "Jei šis nepakito, tai gal plomba pažeista netyčia. Jei skaitiklio rodmenys gerokai sumažėjo, o žmonės gyvena name, tai aišku, kad vyksta kažkas įtartina", - aiškino A.Pedišius.

Bandys įrodyti tiesą

J.Potreba tiki savo teisumu ir nežada nusileisti dujininkams. Klaipėdietė laukia, kol bendrovė "Lietuvos dujos" kreipsis į teismą, kad galėtų įrodyti, jog yra teisi.

"Kodėl turiu mokėti, jei dujų nevogiau? Pasielgdama priešingai pripažinčiau esanti kalta. Jei būčiau vogusi dujas, tikrai sumokėčiau ir nereikščiau pretenzijų. Man tai nebūtų didelė suma. Argi nėra keista, kad trejus metus viskas buvo gerai, o ketvirtus pradėjau vogti dujas?" - pabrėžė moteris.

Anot klaipėdietės, apie savo poziciją ji informavo ir bendrovės "Lietuvos dujos" atstovus.

"Sulaukiau įvairių replikų, kad advokatas man brangiau kainuos, jog nieko neįrodysiu. Kilus konfliktui, dujų skaitikliai buvo tikrinami mano giminaičių namuose", - pasakojo klaipėdietė.

Patikrinimą atliko teisingai

Bendrovės "Lietuvos dujos" Klaipėdos filialo vadovas Regimantas Nausėda tvirtino, situaciją dėl Panevėžio gatvės 38 namo žinantis: "Dabar ponia susirašinėja su centrine "Lietuvos dujų" būstine. Viską galima neigti, bet buvo atlikta skaitiklio ekspertizė, kuri parodė, kad jis pažeistas. Tik veltui gaištamas laikas".

R.Nausėda pabrėžė, jog su J.Potreba buvo bandoma susitarti taikiai - maksimalus koeficientas, skaičiuojant nuostolius, nuspręsta paskaičiuoti, kiek namas vidutiniškai sunaudoja per metus.

"Sumažinome sumą, bet ponia vis tiek kovoja. Nei ji pirma, nei paskutinė, tačiau su kitais atrandame sąlyčio taškus, ir viską išsprendžiame taikiai", - pabrėžė J.Potreba.

R.Nausėdai nepasirodė keista, kad pirmasis tikrintojas, apsilankęs J.Potrebos namuose, pasakė, jog skaitiklis geras, o atvykusi komisija nustatė, kad jis pažeistas.

"Jei tikrintojui kyla abejonių, pagal tvarką jis negali konfliktuoti su šeimininkais. Parėjęs jis apie situaciją informuoja skyriaus viršininką. Po to važiuoja komisija ir žiūri, kaip yra iš tikrųjų. Namo savininkės požiūris - aplaidus. Atėjus komisijai, ji išėjo. Neisime su ja muštis, kad pasiliktų", - dėstė R.Nausėda.

Žmona niekuo dėta

Anot R.Nausėdos, šioje situacijoje nereikėtų sieti jo ir filiale dirbančios žmonos: "Reketu neužsiimame. Pagal pareigybes jai privalu dalyvauti procedūroje. Ji - vyriausioji inspektorė. Turime 80 tūkst. vartotojų, tikrai nepaėmėme ir šiaip neišsirinkome ponios iš Panevėžio gatvės. Ponia mano, kad nevartoja dujų, o mes manome kitaip".

Filialo vadovo teigimu, kuo baigsis ši istorija, neaišku. Tai spręs centrinė įmonės "Lietuvos dujos" būstinė - kreipsis į teismą, o gal priims naudingą sprendimą vartotojai. R.Nausėda pabrėžė, jog įmonė nė vieno vartotojo nėra apvaginusi - už tokius žodžius darbuotojas gali būti išmestas iš darbo.

"Gerbiame ir mylime klientus. Nė vieno nenorime įžeisti. Nesame nė vieno apvaginę. Sakome, kad pažeistas skaitiklis. Tokių skundų iš vartotojų būna vienas kitas per metus", - tvirtino vadovas.

R.Nausėda neatmetė galimybės, kad patikrinimų metu pažeistos plombos galėjo nepastebėti tikrintojai, o ją pažeidė prieš tai buvęs namo savininkas.

"Visko gali būti. Ten, kiek žinau, skaitikliai yra aukštai. Moteris turėjo pasakyti, kad galima tokia situacija. Atsižvelgtume ir į tai", - teigė vadovas.

Dujų skaitiklių patikra galioja 16 metų. Anot Lietuvos metrologijos inspekcijos Klaipėdos apskrities skyriaus viršininkės Liudmilos Vaitkuvienės, aptikus pažeistą gamyklinę plombą, galima teigti, kad vartotojas vagia dujas.

"Netyčia jos pažeisti neįmanoma. Nuimant plombą galima daryti įtaką skaitiklio rodmenims", - pabrėžė L.Vaitkuvienė.