Elektroninė šiukšlė klaidina


2009-02-18
Daiva Janauskaitė
Elektroninė šiukšlė klaidina

Daugybė klaipėdiečių šiomis dienomis gavo apie tykantį pavojų perspėjančius elektroninius laiškus. Esą ėmė siautėti žmonės, specialiai apkrečiantys kitus imunodeficito virusu.

Įspėja saugotis piktavalių

Kankinantis klausimas, ar tai tikra, o gal tariama grėsmė, verčia daugumą tokius laiškus gavusių žmonių kuo greičiau persiųsti juos savo artimiesiems bei pažįstamiems.

"Prieš kelias savaites viename Paryžiaus kino teatre moteris atsisėdo ant krėslo ir pajuto adatą. Atsistojusi pamatė adatą, įsmeigtą kėdėn ir raštelį su užrašu: "Jūs ką tik buvote užkrėstas ŽIV".

ŽIV kontrolės centras praneša apie daug panašių atsitikimų, atsitikusių neseniai kituose miestuose. Visos adatos buvo infekuotos ŽIV. Taip pat centras informuoja, kad tokios adatos buvo rastos ir visuomeniniuose bankomatuose.

Mes kviečiame visus būti atsargiems.

Svarbu apžiūrėti kėdes visuomeninėse vietose prieš atsisėdant. Kruopštaus apžiūrėjimo turėtų pakakti. Taip pat mes prašome kiekvieno, kas gaus šią žinutę, parodyti ją savo artimiesiems ir draugams ir perspėti apie grėsmę. Neseniai vienas gydytojas papasakojo apie kitą panašų įvykį. Prie adatos buvo prisegtas lapelis su užrašu: "Sveiki atvykę į pasaulinę šeimą – ŽIV infekuotojų".

Nežiūrint to, kad gydytojai paaiškino, jog praeis 6 mėnesiai, kol virusas pakankamai sustiprės ir pradės ardyti imunitetą, ir sveikas žmogus galės gyventi dar apie 5–6 metus, užsikrėtusioji mirė po 4 mėnesių, tikriausiai dėl šoko.

Pagalvokite apie tai, kad galite išgelbėti kažkieno gyvenimą išsiuntę šią informaciją toliau.

Prašau skirkite keletą sekundžių savo laiko, kad išsiųstumėte šį laišką. Būkite atsargūs: Peterburge adatas priklijuoja laiptinėse ant turėklų, todėl tamsoje leidžiantis ir laikantis už turėklų galima įsidurti adata, kuri užkrėsta ŽIV.

Vaikštant Vilniaus Kalvarijų turguje galima pajusti bakstelėjimą, į kurį nekreipsi dėmesio. Vėliau gali sužinoti, kad sergi ŽIV.

Būkite atsargūs, nužmogėjimas pasiekė protu nesuvokiamą ribą" (kalba netaisyta).

Tikimybė užsikrėsti menka

Lietuvos AIDS centro viešųjų ryšių specialistas Gerardas Petrauskas tikino, kad šio laiško įstaiga neplatino, o jo darbuotojai apie panašią rašliavą tik girdėjo.

Šio centro Ambulatorinės priežiūros skyriaus vedėjos gydytojos Vilmos Uždavinienės teigimu, moksliškai įrodyta, kad tikimybė užsikrėsti ŽIV nuo atsitiktinio vienos injekcinės adatos, užkrėstos mirtinu virusu, dūrio yra lygi 0,3 proc.

Vadinasi, iš tūkstančio žmonių, tikimybė užsikrėsti ŽIV, patekus užkrėstam kraujui ant gleivinės, prilygsta vidutiniškai 0,09 proc. Taigi reali grėsmė yra labai nedidelė, net jeigu adata tikrai užkrėsta ŽIV.

Medikės teigimu, kasmet į Lietuvos Aids centrą kreipiasi apie 50 asmenų, kurie atsitiktinai įsidūrė adata. Kol kas nė vienas jų neužsikrėtė ŽIV.

Grėsmės nepatvirtino

Klaipėdos apskrities policijos viršininko pavaduotojas Dainius Smatavičius prisiminė tik vieną atvejį, kai pasinaudodamas iš ŽIV infekuoto žmogaus gautu krauju, kerštingas meilužis norėjo užkrėsti moterį nepagydoma liga. Byla dėl šio atvejo teisme dar neišnagrinėta.

Pareigūnas tikino, kad mūsų krašte plėšikai tik itin retais atvejais aukoms gąsdinti panaudoja narkomanų krauju suteptus švirkštus ar adatas. Tokias priemones naudoja fiziškai silpni nusikaltėliai, o jų aukomis dažniausiai tampa moterys ir vaikai.

Laiške aprašytų žmonių žalojimo, terorizavimo ar gąsdinimo būdų uostamiesčio policija nėra fiksavusi.

Laišką pavadino šiukšle

Kompiuterinio ryšio specialistai tvirtino, kad šis laiškas priklauso vadinamajai grandininių laiškų kategorijai. Dalis jų apeliuoja į skaitytojo geranoriškumą bei perspėja apie neegzistuojančius pavojus.

Specialistų tikinimu, nesvarbu, koks yra grandininio laiško turinys ar rūšis, visų jų tikslas priversti žmogų persiųsti laišką kuo didesniam skaičiui žmonių. Būtent taip negalima elgtis, nes laiškas gali būti apkrėstas kompiuterio virusu. Be to, tokie laiškai apkrauna ir trikdo elektroninio pašto serverių bei kompiuterio tinklų darbą.

Išsiųsdami tokį laišką savo pažįstamiems žmonėms dažniausiai surašo savo draugų elektroninius adresus ir siunčia toliau, taip adresas išduodamas kompiuteriniams kenkėjams, kurie vėliau atakuoja pašto dėžutę elektroninėmis šiukšlėmis.