Krašto dieną – pagarba sukilėliams


2012-01-16
Asta Dykovienė
Krašto dieną – pagarba sukilėliams

Lygiai prieš 89 metus grupelė šalies patriotų ryžosi drąsiausiam tarpukario politikos žingsniui – Klaipėdos kraštą prijungti prie Didžiosios Lietuvos. Sukilėlių dėka šiandien Lietuva yra jūrinė valstybė.

„Sausio 15-oji – Klaipėdos krašto diena – į atmintinų dienų sąrašą įtraukta tik prieš šešetą metų. Nors šis klausimas ilgą laiką buvo ginčytinas, tam tikros institucijos siūlė to nedaryti ir nekiršinti visuomenės“, – šventės įteisinimo peripetijas prisiminė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys.

Klaipėda tęsia tradiciją ir kasmet vis grįžta prie tų diskusijų, prie istorinių temų apie 1923 metų sukilimo reikšmę. Šis klausimas ilgą laiką buvo ginčytinas, buvo įvairiausių pozicijų, tikino Klaipėdos krašto aktyvistai.

Siekiant įtraukti jaunuomenę į krašto istorinės atminties puoselėjimą, kasmet sausio vidury rengiamas nakties žygis Klaipėdos sukilėliams atminti.

Šiais metais jame dalyvavo daugiau nei tūkstantis žygeivių. Organizatoriai teigia, kad tai rekordinis dalyvių skaičius. Toks žygis šiemet surengtas jau vienuoliktą kartą.

Šįsyk „Klaipėdos sukilimo dalyvių keliais“ maršrutas buvo Gargždai–Plikiai–Klaipėda.

Šeštadienį Lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ ir savivaldybės atstovai padėjo gėlių ant Klaipėdos krašto visuomenininkų Erdmono Simonaičio kapo Lėbartų kapinėse ir Jurgio Lėbarto kapo Joniškės kapinėse.

Vakar Skulptūrų parke prie paminklo pagerbti žuvę 1923 metų sukilimo dalyviai.