Per šventes vėl poškės petardos


2008-12-11
Jūratė Klusaitė
Per šventes vėl poškės petardos

Šiemet Naujuosius tikimasi švęsti kaip niekad triukšmingai – savivaldybė gavo žymiai daugiau prašymų prekiauti pirotechnika.

Sprogimai – tik ne naktį

Prasidėjus šventiniam laikotarpiui vėl susirūpinta pirotechnikos priemonių naudojimu ir pardavimu.

Prekiauti pirotechnika ir ją naudoti galima tik už 75 metrų nuo įstaigų, draudžiama sprogdinti pažeistas ar keliančias įtarimą pirotechnikos priemones. Neleidžiama parduoti ir naudoti pirotechniką nepilnamečiams, apsvaigusiems nuo alkoholio asmenims. Nuo 22 iki 6 val. naudoti sprogmenis taip pat negalima. Tačiau šis draudimas negalioja švenčių dienomis.

Policijos pareigūnai įspėjo, jog svarbiausia pirotechniką pirkti tik iš legalių prekyviečių, atidžiai perskaityti naudojimosi instrukcijas ir jų laikytis.

Leidimų prašo vis daugiau

Savivaldybė šiemet jau gavo 32 prašymus suteikti laikinus leidimus prekiauti pirotechnika. Praėjusiais metais buvo išduotas 21 leidimas, 2006 m. – 20.

Gavus laikiną leidimą fejerverkai galės būti parduodami nuo gruodžio 20-osios. Leidimas galios iki sausio 15 d.

Policijos ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, kaip ir kasmet, žada tikrinti ne tik prekybos vietas, bet ir drausminti nelegalius prekeivius, taip pat paauglius, kurie be leidimo naudoja pirotechniką.

Pareigūnai tikrins ir potencialias nelegalios prekybos vietas – turgavietes, bus stebima situacija prie mokyklų.

Pardavinėja kilogramais

Pernai patikrinus laikinąsias prekybos vietas, daugiausiai užfiksuota nustatyto maksimalaus pirotechnikos kiekio viršijimų.

Fejerverkų kiekis neturi viršyti 30 kilogramų, o juose pirotechninio mišinio neturi būti daugiau nei 6 kilogramai.

Sprogmenimis prekiaujančios įstaigos turi turėti ir metalinę dėžę sprogmenų laikymui po darbo bei gesinimo priemones.

Laikinus leidimus gavusios prekyvietės galės pardavinėti ir laikyti tik pirmosios ir antrosios klasės pirotechniką. Trečiosios klasės sprogmenimis Klaipėdoje prekiauja tik penkios ginklų parduotuvės, o norint jų įsigyti reikia išklausyti naudojimo kursus.

Driokstelėjo rankoje

Pareigūnai ragino ir gyventojus padėti užtikrinti saugumą gatvėse ne tik švenčių metu.

"Žmonės turėtų gerbti save bei aplinkinius ir pranešti apie nelegaliai pardavinėjamas petardas. Prekeiviai pažįsta mūsų darbuotojus ir nuo jų slepiasi, bet jei gyventojai apie tokius praneštų, nelegali prekyba būtų sustabdyta", – ragino Klaipėdos viešosios policijos Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius.

Nors pernai dėl petardų naudojimo gaisrų išvengta, tačiau įvyko keturios nelaimės. Viena jų buvo ypač skaudi – sprogmuo driokstelėjo nepilnamečio rankoje.

Pareigūnai teigė, jog kasmet sulaikoma daugybė leidžiančių fejerverkus paauglių, nors jiems tai daryti griežtai draudžiama.

Tokiu atveju tėvai turi mokėti baudas.

Žmonės turėtų gerbti save bei aplinkinius ir pranešti apie nelegaliai pardavinėjamas petardas.