Politikas grįžta į paveldosaugą


2008-12-11
Jūratė Klusaitė
Politikas grįžta į paveldosaugą

Skandalingasis Naglis Puteikis susigrąžino paveldosaugininko pareigas. Daugiau nei prieš metus atleistas iš Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjo pareigų, jis kėdę susigrąžino teismo keliu.

Jau pradėjo dirbti

Vakar buvo pirmoji diena, kai N.Puteikis vėl dabavosi senojoje darbovietėje, iš kurios buvo atleistas praėjusių metų rugpjūtį.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vadovas tuomet buvo apkaltintas savivaliavimu bei tarnybos diskreditavimu, kai I.Simonaitytės bibliotekos kieme statybininkams neleido griauti sovietinės katilinės, kurioje buvo rasta sena krosnis – kultūros vertybė.

Teismas nustatė, kad N.Puteikis turėjo teisę stabdyti darbus bei inicijuoti naujų vertingųjų savybių nustatymą, todėl jo veiksmai nelaikytini piktnaudžiavimu tarnyba ar valstybės tarnybos diskreditavimu.

Grąžins pasitikėjimą

N.Puteikis džiaugėsi teismo sprendimu ir tikino, kad jo laukia nelengvas darbas – paveldosaugininkams grąžinti pasitikėjimą.

"Džiaugiuosi, kad valstybės institucijos stojo ne statybininkų pelno, o kultūros paveldo pusėn. Pirmasis mano darbas – įkvėpti pasitikėjimo paveldo saugotojams, nes mane atleidus jie buvo prigąsdinti, kad negalima kišti nagų prie paveldo niokotojų. Teismas nustatė, kad turėjau teisę stabdyti darbus norint nustatyti naujas vertingąsias savybes. Tai svarbiausia", – aiškino N.Puteikis.

Iš politikos nesitrauks

Grįžęs į valstybės tarnautojo pareigas N.Puteikis teigė neatsisakysiąs politiko karjeros.

Anot paveldosaugininko, miesto tarybos nario ir Tėvynės sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininko pareigos su valstybės tarnautojo pareigomis yra suderinamos – savivaldybėje atliekamas darbas traktuojamas kaip visuomeninis, jei jis neapmokamos.

"Įstatymas nereikalauja atsisakyti politinių visuomeninių pareigų. Valstybės tarnautojai gali būti partijų pirmininkai, nariai, užimti kitus visuomeninius neapmokamus politinius postus", – aiškino N.Puteikis.