Savivaldybei nepavyksta įveikti eilių


2008-09-25
Milda Skiriutė
Savivaldybei nepavyksta įveikti eilių

Norinčiųjų deklaruoti gyvenamąją vietą eilės savivaldybėje nenyksta. Miesto vadovai žadėjo, kad jos sumažės įkūrus atskirą tarnybą. Tačiau ji situacijos neišgelbėjo.

Darbuotojų daugiau neskyrė

Gyvenamosios vietos deklaravimas savivaldoms perduotas nuo praėjusių metų liepos. Nuo tada uostamiesčio savivaldybėje akis bado nuolatinės eilės.
Rugpjūtį, norint išspręsti šią problemą, Klaipėdoje buvo įkurta atskira Gyvenamosios vietos deklaravimo tarnyba. Prieš ją įsteigiant miesto vadovai žadėjo, kad bus išplėstos patalpos, o klientus priiminės daugiau darbuotojų. Tačiau nei viena, nei kita nebuvo padaryta.

Prieš tarnybos įkūrimą su gyvenamosios vietos deklaracijomis dirbo trys specialistai. Pažymas padėjo išduoti trys pagalbiniai darbuotojai, turintys ir kitų pareigų. Jie dirbo pusę dienos.

Dabar Gyvenamosios vietos deklaravimo tarnyboje yra keturi etatai: vedėjos ir trijų vyriausiųjų specialistų. Skyrius klaipėdiečius, norinčius deklaruoti gyvenamąją vietą, priima visą dieną. Viena darbuotoja interesantus aptarnauja ir pietų pertraukos metu. Taip siekiama, kad nesusidarytų eilės.

„Dabar didinti tarnybos darbuotojų skaičių neturime lėšų“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Daiva Paulauskienė.

Padaugėjo dėl rinkimų ir kabelinės

Gyvenamosios vietos deklaravimo tarnybos vedėja Kristina Božienė pasakojo, jog čia nėra nuolatinių eilių.

"Praėjusią savaitę jų nebuvo – kartais laukė vienas, du žmonės. Interesantų srautus sunku prognozuoti", – tikino K.Božienė. Pasak jos, paprastai žmonių  mažiau mėnesio pradžioje, o daugiau – pabaigoje.

Būtent šiuo metu tarnybą užplūdo nauja kategorija interesantų.
Nemažai pagyvenusių klaipėdiečių eilėse laukia pažymos, kad su jais kartu negyvena darbingi žmonės. Šis dokumentas garantuoja nuolaidą kabelinei televizijai. Pasak K.Božienės, tokie interesantai sudaro trečdalį laukiančiųjų.

Žmonių Gyvenamosios vietos deklaracijos tarnyboje padaugėjo ir dėl artėjančių Seimo rinkimų. Gavę rinkėjų pažymėjimus gyventojai pamato, kad jie skirti čia jau nebegyvenantiems asmenims.

Tokiais atvejais klaipėdiečiai kreipiasi dėl deklaravimo duomenų panaikinimo. Anksčiau tokių prašymų buvo sulaukiama po 5–6 per dieną, dabar – 10–15.
„Savininkai parduoda butą, išsikelia gyventi kitur, nesusitvarko dokumentų ir lieka registruoti senajame bute“, – aiškino K.Božienė.

Pažymą – tą pačią dieną

Tarnybos vedėja pasakojo, kad eilės gali susidaryti ir dėl naujos pažymų išdavimo tvarkos. Dabar gyvenamosios vietos deklaracijos išduodamos iš karto, tik reikia palaukti. Jų nebereikia užsakyti ir atvažiuoti kitą dieną.

„Tuo labai džiaugiasi vyresnio amžiaus žmonės. Jie ir pinigėlius taupo, ir dėl sveikatos ne visiems lengva iš namų kelis kartus dėl to paties reikalo išsiruošti“, – dėstė K.Božienė.

Iškels į Vytauto gatvę

Vieno langelio principu dirbanti Klaipėdos savivaldybė norėtų, kad problemų turinčių interesantų ir deklaruoti gyvenamąją vietą norinčių žmonių eilės nesimaišytų.
Tačiau iki šiol niekaip neišsprendžiama vietos, kurioje būtų įkurta Gyvenamosios vietos deklaracijos tarnyba, problema.

Pradžioje ją planuota įkurdinti buvusiame „Sodros“ pastate Vytauto gatvėje.
Vėliau tuo suabejota. Tada Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius tvirtino, jog vargu ar šiame pastate sutilps socialiniai darbuotojai.
Galvota Gyvenamosios vietos deklaravimo tarnybą palikti savivaldybės pirmajame aukšte, bet perkelti į kitą koridoriaus galą, kur yra nedidelė laukiamoji salė. Tačiau planai vėl grįžo į pradinį tašką.

Tarnybą ir vėl planuojama perkelti į buvusį „Sodros“ pastatą Vytauto gatvėje. Pasak D.Paulauskienės, tai turėtų būti padaryta spalio pabaigoje. Šiuo metu patalpos, kuriose numatoma įkurdinti Gyvenamosios vietos deklaravimo tarnybą, remontuojamos.
Nepasikeitė: savivaldybėje ir toliau netrūksta žmonių, norinčių deklaruoti gyvenamąją vietą.

Eilės gali susidaryti ir dėl naujos pažymų išdavimo tvarkos. Dabar gyvenamosios vietos deklaracijos išduodamos iš karto, tik reikia palaukti. Jų nebereikia užsakyti ir atvažiuoti kitą dieną.