Seimo naujokėms – pamoka


2008-12-11
Eglė Petkutė
Seimo naujokėms – pamoka

Vos spėjusios apšilti kojas naujojo Seimo narės jau sulaukė pylos iš etikos sargų. Tačiau reklamos veidais tapusios politikės šįkart bausmių išvengs.

Pirmoji dėl Seimo nariui nederančios veiklos turėjo aiškintis Tautos prisikėlimo partijos narė Inga Valinskienė. Prieš kelias savaites ji nusifotografavo savaitinio gyvenimo būdo žurnalo viršeliui. Seimo Etikos ir procedūrų komisijai užkliuvo tekstas prie fotografijų, kuriame nurodyta, kokių firmų rūbais papuošta politike tapusi dainininkė. Tai esą jau reklama, kuri niekaip nedera su Seimo nario pareigomis.

Seimo nariams įstatymas be tiesioginio darbo leidžia užsiimti tik kūrybine veikla, o rūbų reklama prilyginama komercinei veiklai.

Priekaištų dėl prekinių ženklų reklamos praėjusią savaitę išgirdo ir kita Seimo naujokė – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narė klaipėdietė Agnė Bilotaitė. Praėjusį penktadienį kito panašaus turinio žurnalo viršelyje pasirodžiusi politikė teigė, jog pasijuto apgauta.

"Tokio pobūdžio fotosesijoje dalyvavau pirmą kartą. Apie tai, kad šalia nuotraukos bus nurodyti prekiniai ženklai, nebuvau perspėta. Jeigu būčiau žinojusi, nebūčiau sutikusi, nes tai reklama. Man tai bus pamoka, kaip bendrauti su žiniasklaida", – dienraščiui aiškino A.Bilotaitė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas tikino, jog jokių sankcijų politikėms neketina taikyti. Esą svarbiau yra perspėti Seimo naujokus, ko jiems nederėtų daryti. Dėl galimo A.Bilotaitės ir I.Valinskienės nusižengimo etikai specialus komisijos posėdis rengiamas nebus.

"Niekas nedraudžia politikams fotografuotis žurnalams savo rūbais. Seimo nariai neturi būti išnaudojami reklamai. Kol kas nieko nebausime, tegu pirmąjį mėnesį pažaidžia, tegu išsilaksto. Tačiau jeigu panašūs atvejai kartosis ateityje, teks kalbėti griežčiau, bus ir sankcijų", – perspėjo A.Salamakinas.