Šilumos kaina Klaipėdoje keisis kiekvieną mėnesį


2012-01-27
DMN inf.
Šilumos kaina Klaipėdoje keisis kiekvieną mėnesį

Nuo šių metų šilumos kaina kis kiekvieną mėnesį. Ji didės ar mažės tiek, kiek pabrango ar atpigo kuras ir perkama šiluma.

Naują tvarką patvirtino Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). Siekiama, kad šilumos kaina būtų keičiama operatyviai, reaguojant į besikeičiančią kuro kainą.

Pernai šilumos kaina kisdavo, kai kuro kaina padidėdavo ar sumažėdavo 5 ir daugiau proc. Prieš porą metų šilumos kaina buvo peržiūrima kartą per pusmetį, dar anksčiau – kartą per metus.

„Tai nėra nauja praktika Europoje. Pavyzdžiui, kaimyninėje Latvijoje jau seniai šilumos kaina keičiasi kiekvieną mėnesį. Tokia tvarka yra skaidresnė ir aiškesnė vartotojams“, – tvirtino įmonės „Klaipėdos energija“ Klientų aptarnavimo centro vadovas Virginijus Zutkis.

Nors šilumos kaina bus perskaičiuojama kas mėnesį, kuro ir šilumos kainų pokytį vartotojai realiai pajus tik po dviejų mėnesių. Jeigu gamtinių dujų kaina pasikeis sausio mėnesį, šilumos gamintojas iš kuro tiekėjų sąskaitą gaus tik sausio pabaigoje, o galutinio šilumos vartotojo sąskaitoje tai atsispindės tik formuojant vasario mėnesio mokėjimus.

VKEKK aiškinimu, šilumos kaina turi dvi dedamąsias: pastovią ir kintamą. Pastovi dedamoji yra fiksuojama iki 5 metų ir kartą per metus ji gali būti perskaičiuojama pagal infliaciją, efektyvumą, per praėjusius metus šilumos tiekėjo parduotą šilumos kiekį ir panašiai. Kintama kainos dedamoji atspindi naudojamo kuro ir perkamos šilumos kainą.

Pasak Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos statistikos, „Klaipėdos energija“ šilumą pagamina beveik pigiausiai Lietuvoje – pastovios sąnaudos Klaipėdoje siekia 4,27 cento už kilovatvalandę be pridėtinės vertės mokesčio. Uostamiestis pagal šilumos pagaminimo kainą yra antroje vietoje. Klaipėdą lenkia tik Jonava.

Tačiau vasarį klaipėdiečiams už šilumą vis tiek teks mokėti daugiau – brangstant dujoms ir perkamai šilumai vėl didės kintamoji šilumos kainos dalis.

Nuo vasario uostamiesčio gyventojai už šilumą mokės 25,64 cento už kilovatvalandę be pridėtinės vertės mokesčio. Šis mokestis gyventojams išlieka lengvatinis ir siekia 9 proc.

Vasarį Klaipėdoje įsigaliosianti šilumos kaina bus 4,1 proc. didesnė nei sausį. Paskutinį kartą ji uostamiestyje keitėsi gruodį. Tą kartą ji atpigo 1,8 proc., lyginant su lapkričiu. Gruodį ir sausį šilumos kaina išliko stabili.