Užsienyje registruotų automobilių pažeidimai varo į neviltį


2011-09-08
Asta Aleksėjūnaitė
Užsienyje registruotų automobilių pažeidimai varo į neviltį

Gamtosaugininkai šiurpsta – vestuvininkų automobilių kortežas prie jūros patraukė per rezervatą vedančiu dviratininkų taku. Tačiau policija negalėjo nubausti užsienyje registruotos mašinos vairuotojo – jo asmenybės nustatyti esą neįmanoma.

Kelio ženklai nesustabdė

Jaunieji, įsigeidę nusifotografuoti įsimintinoje aplinkoje, nebepasitenkina Olandų Kepurės vaizdais ar pajūrio smėliuku. Vestuvininkų pulkas buvo užfiksuotas siautėjantis Plazės rezervate, kur automobilių eismas apskritai yra draudžiamas.

Viena kompanijos dalis gamtosaugininkų buvo pastebėta į rezervatą įvažiavusi žvyrkeliu, kiti pasuko dviračių taku. Vestuvininkai nepaisė ne tik eismą draudžiančio ženklo, iki pajūrio nuskrieję dviratininkų taku, automobilius „numetė“ tiesiai ant žolės ir nukulniavo.

„Tai įžūlus pažeidimas, įstatymas už tai numato baudą nuo 100 iki 300 litų. Pažeidimą užfiksavome ir iškvietėme policijos pareigūnus“, – aiškino Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis.

Savininko negali nustatyti

Visi vestuvininkų automobilių savininkai sulauks nuobaudos, išskyrus jaunavedžių porą vėžinusio automobilio savininką.

„Šio automobilio gale buvo pritvirtintas numeris su užrašu „jaunieji“, o priekyje buvo angliški numeriai“, – pastebėjo E.Paplauskis.

Parko darbuotojai po kurio laiko sulaukė atsakymo, kad pareigūnai negali nuobaudos taikyti prie jaunavedžių automobilio vairo sėdėjusiam vairuotojui – esą policija negali nustatyti, kam priklauso mašina.

„Aš manau, kad patruliai, matydami, kad viena mašina yra su angliškais numeriais, privalėjo sulaukti, kol prie jos sugrįš vairuotojas, ir tuomet nustatyti pažeidėjo asmenybę. Paaiškėjo, kad užsienyje registruotą automobilį vairuojantieji pas mus yra nebaudžiami“, – nuomonę dėstė E.Paplauskis.

Keliuose daro ką nori

Tai pripažino ir Klaipėdos rajono policijos komisariato Kelių policijos poskyrio viršininkas Kęstutis Vitkauskas.

„Taip, problema yra. Nors tai buvo vienetinis atvejis, tačiau vairuotojas liko nenustatytas. Visgi reikia pripažinti, kad užsienyje registruotų automobilių savininkai nevengia viršyti greitį ir palieka mašinas neleistinose vietose“, – neslėpė K.Vitkauskas.

Klaipėdos rajono policijos komisariato pareigūnai pripažino, kad rezervate siautėjusio vairuotojo asmenybę privalėjo išsiaiškinti į įvykio vietą iškviesti patruliai.

„Patrulis vietoje aiškinasi, kas vairuoja, kokius dokumentus turi. Kiek žinau, ten vyko kolegos iš Klaipėdos“, – pastebėjo K.Vitkauskas.

Užsienyje registruotais automobiliais jaunimas į pajūrį traukia iš visos Lietuvos.

„Jūra traukia kaip medus. Buvo atvejų, kai patruliams sustabdytų automobilių vairuotojai pateikinėjo netikrus dokumentus, o vėliau mėgino mulkinti teismą“, – tikino K.Vitkauskas.

Užsienyje uždarbiaujantys jaunuoliai, dėl kelių eismo taisyklių pažeidimų atsidūrę teisme, dažnai mėgina pateikti užsienyje išduotą vairuotojo-mokinio pažymėjimą kaip rimtą dokumentą.

„Turėdami tik tokį dokumentą jie negali vairuoti, tačiau įsivaizduoja, kad niekas čia apie tai nėra girdėjęs“, – piktinosi pareigūnas.

Greičio matuokliai – bejėgiai

Klaipėdos rajono pareigūnai su tokiais dokumentais yra sulaikę kelis kauniečius bei Raseinių rajono gyventoją.

Pareigūnai teigia, kad atsivėrus sienoms duomenų bazė su užsienio šalimis galėtų būtų bendra.

Klaipėdos kelių policijos biuro viršininkas Ramūnas Šideikis pastebėjo, kad su užsienietiškais numeriais po Klaipėdą laigo ne vienas automobilis.

„Jei pastebima ta pati mašina besikartojančiose situacijose, jos duomenis perduodame patruliams ir anksčiau ar vėliau ji vis tiek sulaikoma“, – tikino R.Šideikis.

Tačiau greičio matuokliais užfiksuotų užsienyje registruotų automobilių pažeidimai pareigūnus varo į neviltį.

„Nuo metų pradžios tokių neištirtų pažeidimų Klaipėdos mieste skaičius pasiekė 298“, – pripažino R.Šideikis.