Viešumas skolingų verslininkų neišgąsdino


2011-02-22
Virginija Spurytė
Viešumas skolingų verslininkų neišgąsdino

"Sodrai" skolingi Klaipėdos verslininkai viešumo nebijo – pradėjus skelbti skolininkų sąrašus, nusikratyti tokios etiketės sukruto vos 0,1 proc. darbdavių.

Nuo vasario 1-osios įsigaliojo tvarka, pagal kurią "Sodrai" skolingos įmonės ir įstaigos yra viešinamos internete. Tačiau nurodomi ne jų pavadinimai, o tik draudėjo kodas ir skolos dydis.

Per pirmąsias šios tvarkos galiojimo savaites Lietuvoje skolininkai "Sodrai" grąžino beveik 5 mln. litų. Klaipėdiečiai – šiek tiek pasyvesni.

"Sodros" Klaipėdos skyriaus duomenimis, sausio 1-ąją buvo 4 774 draudėjai, skolingi daugiau nei po 10 litų.

910 iš jų "Sodrai" buvo skolingi po daugiau nei 10 tūkst. litų.

Bendra skolos suma siekė daugiau nei 43 mln. litų.

Iki vasario 15 d. su "Sodra" visiškai atsiskaitė tik penki iš 4 774 skolininkų – tai yra apie 0,1 proc. Jie grąžino 368 tūkst. litų.

Dar 16 draudėjų sumokėjo dalį skolos – iš viso beveik 100 tūkst. litų.

Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vadovas Aras Mileška teigė, jog skolininkų viešinimo tvarka dar kartą atskleidė, jog "Sodra" verslininkams taiko dvejopus ar trejopus standartus.

"Sodra" iš įmonių, kurios nemoka mokesčių, banko sąskaitų iškart nuskaičiuoja skolas. Taip nesielgia nė viena kita institucija. Todėl man ir keista, kaip gali būti kažkoks skolininkų sąrašas. Juk jame yra ir daug didelių, garsių kompanijų. Tai negi nuo jų sąskaitų "Sodra" pinigų nenuskaičiuoja, o laukia, kol pačios susimokės?" – svarstė A.Mileška.

Todėl jis ir mano, kad naujoji tvarka labiau primena viešųjų ryšių akciją, tik neaišku, kam ji skirta.

Išgirdęs, jog Klaipėdos įmonės ir įstaigos "Sodrai" skolingos daugiau nei 43 mln. litų, A.Mileška neslėpė, jog tai – labai daug.

Tačiau, anot jo, gali būti, jog nemaža dalis šių skolų yra beviltiškos – jas paliko bankrutavusios ar nemokios bendrovės.