Miesto politikai išdalins 15 milijonų litų


2006-09-25
VIGANTAS DANILAVIČIUS
Miesto politikai išdalins 15 milijonų litų

Miesto politikai išdalins 15 milijonų litų

Šį ketvirtadienį įvyksiančiame uostamiesčio savivaldybės tarybos posėdyje rengiamasi padalinti beveik 15,4 mln. litų.

Reikėtų 20 mln. Lt

Per 4,4 mln. litų savivaldybė papildomai gavo iš Vilniaus, nes padidėjo mokytojų ir minimalios algos. Taip pat pavyko išprašyti pinigų Klaipėdos vaikų ligoninės įrangai.

„Per aštuonis šių metų mėnesius savivaldybei pavyko gauti daugiau nei 10,9 mln. litų papildomų pajamų“, - sakė kartu su savivaldybės administracijos direktore Judita Simonavičiūte praėjusios savaitės įvykius komentavusi Finansų skyriaus vedėjo pavaduotoja Rūta Kambaraitė.

Anot vedėjo pavaduotojos, biudžetinės įstaigos parašė paraiškų, kurias patenkinus reikėtų per 20 mln. litų.

„Kol kas tokia suma didinti biudžeto negalime, tačiau spalį dar du tris milijonus tikimės gauti papildomai, nes gerai renkamas gyventojų pajamų mokestis. Nors nuo liepos jis yra sumažintas šešiais procentais“, - tvirtino R.Kambaraitė.

Dotacija iš sostinės

Dėl pajamų mokesčio savivaldybė nerimavo pirmąjį pusmetį. Jo buvo surenkama mažiau nei yra Lietuvos vidurkis. „Todėl gal pirmą kartą per 10 metų Klaipėdos savivaldybė gavo dotaciją iš sostinės“, - stebėjosi vedėjos pavaduotoja R.Kambaraitė.

Jos teigimu, nuo birželio šio mokesčio surinkimas pagerėjo.

Iš papildomų lėšų daugiausiai per 5,5 mln. litų ketinama skirti gatvių ir kiemų remontui. Daugiau nei du milijonus litų - švietimo aplinkos ir ugdymo procesui gerinti. Apie 1,6 mln. - sportui, o vieną milijoną - socialinėms programoms.

Dviračių strategija

Praėjusią savaitę J.Simonavičiūtė su Lietuvos dviratininkų bendrijos pirmininku Sauliumi Ružinsku aptarė, ką reikėtų mieste daryti, kad dviratininkai jaustųsi geriau.

„Didžiausia problema, kad dviračių keliai dar nėra sujungti vienas su kitu. Pagal patvirtintą dviračių takų išdėstymo schemą toks takas turi eiti per visą miestą - nuo Jūrininkų prospekto iki Girulių“, - pastebėjo administracijos direktorė.

Anot jos, problemiškas Manto gatvės dviračių tako ruožas, kur dviračiams pažymėta didžioji dalis šaligatvio.

„Per aukšti nuvažiavimai Pilies ir kitose gatvėse“, - teigė J.Simonavičiūtė.

Jos manymu, viena didžiausių dviratininkų problemų, kad trūksta dviračių stovų. Jie turėtų atsirasti prie parduotuvių, švietimo įstaigų.

„Kai kur dviračių stovai yra nepatogūs. Kiti pagaminti iš gero metalo, todėl juos pavagia „metalistai“, - sakė administracijos direktorė.

Savivaldybėje bus rengiama dviračių takų plėtros strategija.

„Savivaldybė sieks, kad dviračių takai būtų kokybiškesni, kad šalia jų atsirastų visa reikalinga infrastruktūra. Kad prie jūros dviračiais saugiai galėtų nuvažiuoti ne tik šiaurinėje, bet ir pietinėje miesto dalyje gyvenantys klaipėdiečiai“, - tvirtino J.Simonavičiūtė.