Skambutis į nežinią


2008-05-17
Skambutis į nežinią

Skambutis į nežinią

Dvylika metų mokykloje. Per tą laiką mus džiugino, nervino ir ragino apie 45 tūkstančiai skambučių. Sunku įsivaizduoti, dar sunkiau suskaičiuoti.

Vakar per Lietuvą nuvilnijo dar vienas – garsesnis. Jį išgirdo ne visi – apie 46 tūkstančius abiturientų.

Galbūt ne visiems iš šio didelio būrio varpelio skambesys bus paskutinis.

Prieš akis – trys garso absorbentai, kurie gali aptemdyti paskutinio skambučio džiaugsmą.

Lietuvių kalbos ir dar dviejų išsirinktų mokomųjų dalykų egzaminai jau artimiausiomis dienomis privers abiturientus pamiršti vakarykštę šventę.

Kokius dar du dalykus rinksis dvyliktokai: populiariausius pastaraisiais metais – anglų kalbą ir istoriją? O gal anglų kalbą ir matematiką?

Kai sudrėkusios nuo jaudulio rankos pajaus brandos atestato viršelio vėsą – tuomet jaunam piliečiui nuskambės tas tikrasis paskutinis skambutis. Jis aplenks galvą, tačiau suvirpins sielą ir širdį.

Dvylika metų praeity. Iš pradžių buvę didoki, po to ankštais tapę suolai – jau istorija. 2008-ųjų gegužė ir birželis abiturientams bus gyvenimo sankryža. Kur – toliau? Kas – toliau? Kaip – toliau? Malonus paskutinio skambučio garsas tam dvyliktokui, kuris yra pasirinkęs tolesnį kelią, kurio nebaugina sankryža, ateitis. Ne vienam ir ne dviem abiturientams paskutinis skambutis – tarsi durys į nežinią, tamsą, ūkanotą rytojų.

Tačiau skambant pergalės prieš mokyklą fanfaroms būtų kvaila mąstyti, kas bus rytoj. Rytoj – bus rytoj.

Po dvylikos metų sunkių kovų įveiktas vidurinės mokyklos kursas, daugiau nereikės sutikti nemėgstamo pedagogo, griežto direktoriaus ar jo pavaduotojų. Kol kas užverskime šį knygos lapą. Jei jis buvo įdomus – galime jį dar kartą atsivertę perskaityti. Jei buvo geri mokytojai, kodėl jų neaplankius, kai bus laiko.

Po vakarykščių šėlionių gal tik šiandien namų duris pravers ne visas paskutinio skambučio šventės smulkmenas galintis prisiminti abiturientas. Jiems vakar viskas buvo galima, jiems vakar buvo jūra iki kelių. Po metų jūra iki kelių bus kitiems tokiems pat 46 tūkstančiams– į gyvenimą išeisiantiems.