Japonai pristatė mintimis valdomą elektroninę ranką


2006-06-03
Japonai pristatė mintimis valdomą elektroninę ranką

Japonai pristatė mintimis valdomą elektroninę ranką

Japonijos mokslininkai sugebėjo sukurti roboto ranką, atkartojančią žmogaus rankos judesius. Įdomu, kad robotas atkartoja ne mechaniškus rankos judesius, o elektromagnetinius smegenų impulsus.

Naujos perspektyvos

Šis naujas išradimas yra dar vienas žingsnis link funkcionalių protezų ir vien mintimis valdomų prietaisų.

Šią sistemą sukūrė Jukijasus Kamitanis su savo kolegomis iš Neuromokslo skaičiavimo laboratorijų Kijoto mieste ir mokslininkais iš Hondos tyrimų instituto Saitamoje.

Naudojo vaikiško žaidimo gestus

Tyrimo objektai buvo paguldyti smegenų impulsų sekimo skeneryje ir buvo paprašyti dešine ranka rodyti “akmuo, popierius, žirklės” gestus.

Kiekvieno gesto formavimo metu aparatas fiksavo smegenų impulsus bei signalus ir perdavė duomenis į kompiuterį.

Po trumpo apmokymo kompiuteris pajėgė atpažinti kiekvieną iš trijų gestų reiškiančius signalus ir priversti roboto ranką daryti tą patį.

Minėtasis aparatas stebi smegenyse vykstančius procesus ir kraujo cirkuliaciją į atskiras smegenų dalis. Aparatas naudoja galingą magnetinį lauką, sujungtą su radijo dažnio pulsacijomis, kad nustatytų magnetinę vandenilio atomų, esančių kūno audinių vandens molekulėse, būklę.

Eksperimentavo su beždžionėmis

Kitas alternatyvus ir kiek mobilesnis būdas yra įmontuoti į smegenis elektrodus arba juos pritaisyti prie galvos ir matuoti elektrinį aktyvumą.

Kiek anksčiau amerikiečių mokslininkai naudodami smegenų implantus išmokė beždžiones valdyti roboto rankas. Iš pradžių beždžionės buvo išmokytos naudotis vairalazde, kuria galėjo valdyti roboto ranką.

Vėliau, užfiksavus valdymo impulsus, roboto rankos valdymas buvo perduotas sistemai, reaguojančiai į beždžionės smegenų siunčiamus impulsus.

Įdomu tai, kad beždžionės į papildomą ranką reagavo kaip į savo kūno pratęsimą, tai yra naudojosi roboto ranka kaip savo.

Mintimis valdė žymeklį

Prie žmogaus galvos prijungti elektrodai taip pat gali būti naudojami mintimis valdyti pelės žymeklį vaizduoklio ekrane. Tokią sistemą sukūrė Klausas Robertas Miuleris iš Fraunhoferio instituto Berlyne. Mokslininko manymu, kol kas smegenų impulsų sekimo sistema yra per daug griozdiška ir brangi. Tačiau ji turėtų padėti mokslininkams išsiaiškinti smegenų veiklos principą, nes suteikia geresnę raišką nei implantuojamų elektrodų sistema.

Praktiniu požiūriu ši technologija iš tiesų yra labai brangi ir palyginti lėta, tačiau ji atveria visai naujas galimybes tobulėti šioje srityje.

Technologijai reikia patobulinimų

J.Kamitanis tiki, kad vieną dieną, išvysčius šią technologiją, roboto ranka reaguos greičiau negu tikroji ir pirmoji galės atlikti judesį, kurį tikroji ranka dar tik ruošis daryti. Tačiau mokslininkas pripažįsta, kad smegenų impulsų sekimo technologiją reikia stipriai pagerinti, kol tai bus įmanoma, kol ją bus galima pritaikyti praktiškai.

Parengė
Žygimantas Pauliukevičius