Keisti radiniai sąvartynuose: čiužinys su pinigais ir lagaminas su kaulais


2006-06-03
Keisti radiniai sąvartynuose: čiužinys su pinigais ir lagaminas su kaulais

Keisti radiniai sąvartynuose: čiužinys su pinigais ir lagaminas su kaulais

„Jei norite užsidirbti pinigų, pasirauskite šiukšlyne“, - sako aktorius Ričardas Bartonas, o Didžiosios Britanijos sąvartynai tarsi patvirtina jo žodžius.

Sąvartynuose inspektoriai yra aptikę keistų radinių: brangenybių, kelionių agentūrai priklausiusių pinigų - 200 tūkst. svarų sterlingų, net slaptuosius naujojo Karališkojo laivyno lėktuvnešio brėžinius.

Tarp trofėjų, rastų šimte šiukšlių priėmimo punktų, paminėtini: čiužinys, prikimštas 5 tūkstančių svarų sterlingų, jūros vėžliukas (saldžiai miegantis žaliame konteineryje), daug vyriško garderobo daiktų, tarp jų frakų bei golfo lazdų rinkinys. Kaip paaiškėjo, drabužius ir lazdas išmetė įširdusi žmona, sužinojusi, kad vyras ją apgaudinėja.

„Žmonės sąmoningai ar per klaidą gali išmesti bet ką“, - pareiškė „Hippowaste“ kompanijos direktorius Džeimsas Benetas. Ši kompanija organizavo tyrimą po to, kai prieš keletą metų gavo keistų savo darbuotojų ataskaitų.

Ne per seniausiai buvo rasta keletas galūnių protezų ir lagaminas su kaukolėmis ir kitais žmogaus kaulais. Laimė, pasirodė, kad kaulai į sąvartyną pateko ne iš nusikaltimo vietos, o dėl vieno iš universitetų biologijos laboratorijų darbuotojų išsiblaškymo.

Keisčiausi radiniai – pasai, kojų protezai ir priešlėktuvinės gynybos šaudmenys. Pastarieji kartais iškasami soduose, miestuose, bombarduotuose per karą, o retkarčiais sprogmenis išmeta žmonės, ant kurių židinių susikaupė per daug suvenyrų. Vertinimai rodo, kad šalyje išmetama 434 mln. tonų šiukšlių per metus, arba devynis kartus daugiau, nei sveria visi jos piliečiai…

Per klaidą išmestus daiktus, ypač tokius radinius kaip 200 tūkst. svarų sterlingų, kurie buvo pastebėti keliuose juoduose plastikiniuose maišuose, pakrautuose į baržą, gabenančią šiukšles Temzės upe, savininkams grąžina rangovai.

Savininkai atgavo pinigus, užpildę daugybę dokumentų. Pasisekė ir vėžliui, susisukusiam lizdą tarp senų laikraščių.

Šeima, savaitgalį nusprendusi pasivaikščioti Čeltenchemo parke, rado per jį tekančioje upėje įmestų karolių, žiedų ir apyrankių. Lobis, kuriame buvo ir fotoaparatas bei paketas su senomis, jau išimtomis iš apyvartos 5 pensų monetomis, jau buvo spėjęs pasidengti dumblu. Policija bando palyginti jo turinį su daiktų, pagrobtų per pastarąjį dešimtmetį, sąrašais.

„THE GUARDIAN“
Parengė O.K.