Kur valgysime po penkerių metų?


2006-06-03
Kur valgysime po penkerių metų?

Kur valgysime po penkerių metų?

Įprastinis, tris kartus per dieną, valgymas namuose tokiose šalyse kaip Anglija, Prancūzija ar JAV jau yra istorija.

Anglai per metus valgymui ne namuose (angliškai „Eating out“) išleidžia vidutiniškai 6120 litų.

Jie šiek tiek atsilieka nuo italų, kurie daugiausia Europoje išleidžia valgymui ne namuose – 6325 litus per metus.

Trečiojoje vietoje prancūzai – 5350 litų. Pasaulyje visus lenkia JAV – 7300 litų, tai sudaro net 47 procentus visų jų išlaidų maistui.

Valgymo ne namuose kultūra sparčiai keičia maitinimosi įpročius.

Profesionalią virtuvinę įrangą parduodančios firmos „Hotel and Gastro“ direktorius Benas Antaniūnas teigia, jog yra visi požymiai, kad šis reiškinys labai staigiai plinta ir tarp Lietuvos didmiesčių gyventojų.

Tai lemia sparčiai didėjantis restoranų skaičius ir įvairovė bei didelis gyvenimo tempas, kuris nepalieka laiko maisto ruošimui.

Dabar gimtadieniai (netgi vaikų), verslo ir draugų susitikimai, laisvalaikis persikėlė į restoranus ir barus.

Taip patogiau. Taip įdomiau.

Lietuvoje gyventojai valgymui ne namuose 2004 m. per metus išleido 249,6 lito. Tai sudaro apie 4 procentus visų asmens pajamų.

Palyginimui, anglai valgymui ne namuose išleidžia apie 7 procentus visų savo pajamų.

Londone vienas gyventojas per savaitę valgymui ne namuose išleidžia 3300 litų, arba net 13 kartų daugiau, nei Lietuvos gyventojas per metus.

Restoranų kultūra stipriai populiarėja didėjant gyventojų pajamoms. Lietuvos spartus ekonomikos augimas sudaro sąlygas ir greitam restoranų sektoriaus augimui.

UAB „Hotel and Gastro“, vadovo Beno įsitikinimu, Lietuvoje per ateinančius dešimt – penkiolika metų restoranų skaičius išaugs penkis – septynis kartus, nes gyvenimo lygis Lietuvoje sparčiai kyla, o turistų skaičius, palyginti su save reklamuojančiomis šalimis, yra dar labai mažas.

Benas teigia, kad vienas turistas restoranuose per kelias dienas išleidžia pinigų daugiau, negu vidutiniškai vienas Lietuvos gyventojas išleidžia per metus.