Pasveikino T.H.Ilvesą


2006-09-25
Pasveikino T.H.Ilvesą

Pasveikino T.H.Ilvesą

Šeštadienį išrinktąjį Estijos prezidentą Tomą Hendriką Ilvesą (Toomas Hendrik Ilves) ir visus Estijos žmones pasveikino Lietuvos vadovas. Prezidentas Valdas Adamkus išreiškė viltį, kad bendradarbiavimas tarp Baltijos valstybių bus dar glaudesnis.

„Džiaugiuosi, kad Estijos prezidentu išrinktas žinomas politikas ir patyręs tarptautinės politikos žinovas“, - prieš išvykdamas iš San Francisko (JAV) į Kiniją sakė Lietuvos vadovas.

Europos Parlamento deputatą socialdemokratą T.H.Ilvesą prezidentu šeštadienį išrinko rinkikų kolegija. Už jį balsavo 174 iš 345 dalyvavusių rinkikų kolegijos narių.

Pagal Estijos prezidento rinkimų įstatymą, šalies vadovą renka parlamentas. Jeigu prezidento nepavyksta išrinkti parlamente, tai įgaliojimai rinkti šalies vadovą pereina rinkikų kolegijai.

Rugpjūčio 28 ir 29 dienomis Estijos parlamentui išrinkti prezidento nepavyko. Kandidatai - T.H.Ilvesas ir Estijos parlamento pirmininko pavaduotoja Enė Ergma (Ene Ergma) nesurinko pergalei reikalingų dviejų trečdalių balsų.

Antrai kadencijai tik rinkikų kolegijoje balotiravosi ir dabartinis Estijos prezidentas Arnoldas Riuitelis (Arnold Ruutel), kurio įgaliojimai baigsis spalio 8-ąją.

Rinkikų kolegiją sudaro 347 žmonės, tarp kurių - 101 parlamento deputatas ir 246 savivaldos organų atstovai.

Lietuvos vadovas tikisi, kad Estijos rinkikų kolegijos apsisprendimas dar labiau sustiprins ryšius ir bendradarbiavimą tarp trijų Baltijos valstybių, o naujasis Estijos prezidentas pateisins šalies piliečių lūkesčius.

ELTA