Po saule


2006-01-12
Po saule

Po saule

V.Juščenkai patarta kaip taisyti padėtį

Rados sprendimą atleisti vyriausybę Teisingumo ministerija rekomendavo Ukrainos prezidentui pareikalauti, kad Aukščiausioji Rada atšauktų antradienį priimtą nutarimą atleisti vyriausybę, nes šis sprendimas buvo priimtas pažeidžiant Konstituciją, vakar pranešė teisingumo ministras Serhijus Holovatas.

„Pasiūlymas prezidentui bus toks: kreiptis į Aukščiausiąją Radą ir pareikalauti, kad būtų panaikintas nutarimas, kuris neatitinka Konstitucijos. Reikia duoti Aukščiausiajai Radai ištaisyti klaidą“, - sakė spaudos konferencijoje.

Pasak ministro, Teisingumo ministerija padarė tokią išvadą nuodugniai išnagrinėjusi nutarimo turinį ir jo priėmimo procedūrą.

Vakar Aukščiausioji Rada, nepatenkinta sausio 4 dieną pasirašytu susitarimu su Rusija dėl gamtinių dujų tiekimo 2006 metais, atleido Jurijaus Jechanurovo vyriausybę ir pavedė jai eiti pareigas, kol bus paskirtas naujas ministrų kabinetas. Už šį sprendimą balsavo 250 deputatų.

„Šis (parlamento) nutarimas nei forma, nei turiniu, nei pateikimo procedūra, nei jo struktūra neatitinka Konstitucijos nuostatų“, - sakė S.Holovatas.

Ministras pažymėjo, kad parlamentas apskritai neturėjo teisės nagrinėti kabineto veiklos įvertinimo klausimo, nes premjeras jau atsiskaitė šioje sesijoje gruodį ir tada nebuvo nuspręsta pareikšti nepasitikėjimą vyriausybe.

A.Lukašenka gavo beveik milijoną rinkėjų parašų

Iniciatyvinė grupė Aleksandrui Lukašenkai iškelti kandidatu į prezidentus surinko 930 tūkstančių rinkėjų parašų, pranešė kandidato rinkimų štabas.

Pagal Baltarusijos rinkimų įstatymus pretendentas į prezidento postą per tam tikrą laikotarpį privalo, iniciatyvinės grupės padedamas, surinkti savo naudai ne mažiau kaip 100 tūkstančių rinkėjų parašų. Surinkti parašai kartu su pareiškimu įregistruoti kandidatu į prezidentus pateikiami rinkimų komisijai. Patikrinusi jų autentiškumą, Centrinė rinkimų komisija sprendžia potencialaus kandidato registravimo klausimą.

Be A.Lukašenkos, parašus būti iškeltiems kandidatais į prezidentus renka dar šeši pretendentai.

Tuo tarpu jungtinės opozicijos lyderio Aleksandro Milinkevičiaus rinkimų štabas pareiškia, kad iki sausio 10-osios vakaro jam remti buvo surinkti 81 364 rinkėjų parašai. Šio politiko šalininkai neabejoja, kad reikiamus 100 tūkst. parašų pavyks gauti iki nurodyto termino.

Sėkme neabejoja ir Liberalų demokratų partijos vadovo, parlamento deputato Sergejaus Gaidukevičiaus rinkimų štabas. Pasak paties kandidato, jam remti jau surinkta apie 60 tūkst. parašų.

Savo ruožtu socialdemokratų lyderio Aleksandro Kozulino štabas pareiškė, kad privalomas rinkėjų parašų skaičius bus viršytas maždaug dukart.

Konservatorių krikščionių partijos-Baltarusijos liaudies fronto lyderis Zenonas Pozniakas, nors ir atsisakė pranešti, kiek parašų turima, pareiškė, jog 100 tūkstančių „bus surinkta būtinai“.

Z.Pozniako štabo atstovas pranešė, kad jų lyderis, jau maždaug 10 metų gyvenantis užsienyje, grįš į tėvynę, kai tik bus įregistruotas kandidatu į prezidentus.

A.Merkel vyksta vizito į Vašingtoną

Vokietijos kanclerė Angela Merkel šiandien išvyksta pirmojo vizito į Jungtines Valstijas.

Per aštuonias poste praleistas savaites ji ne kartą leido suprasti, kad transatlantiniuose santykiuose reikalingi esminiai pokyčiai.

Penktadienį rengiamas pirmas jos susitikimas su JAV prezidentu Džordžu V.Bušu, kuriam ankstesni abiejų šalių užsienio reikalų ministrų vizitai jau nustatė draugiškesnį toną nei per A.Merkel pirmtako Gerhardo Šrioderio nesutarimus su Vašingtonu dėl karo Irake.

A.Merkel misija yra „atkurti pasitikėjimą ir draugiškumą“, teigė dienraštis „Berliner Zeitung“, pridūręs, kad po to Vokietija galėtų tapti šalimi, į kurią Dž.Bušas kreiptųsi spręsdamas sudėtingus klausimus.

A.Merkel nuo pirmos dienos valdžioje kalbėjo apie artimesnį dialogą su Vašingtonu bei atmetė Prancūzijos idėją, kurią iš dalies rėmė G.Šrioderis, kad Europa galėtų veikti kaip atsvara JAV galiai.

A.Šarono būklė nežymiai pagerėjo

Izraelio ministrą pirmininką Arielį Šaroną iš komos mėginantys prikelti gydytojai trečiadienį pranešė, kad jo būklė nežymiai pagerėjo ir dabar jam reikia tik labai nedidelių migdomųjų vaistų dozių.

„Šarono būklė ir toliau tebėra rimta, bet stabili“, - teigiama Jeruzalės ligoninės „Hadassah“ išplatintame pranešime.

Iš gydytojų atliktų įvairių neurologinių tyrimų matyti, kad per dieną būta nedidelio pagerėjimo. Ministrui pirmininkui vis dar reikia labai nedidelių migdomųjų vaistų dozių.

Gydytojai laipsniškai mažina A.Šaronui nuo pirmadienio lašinamų anestetikų kiekį ir taip stengiasi prižadinti jį iš dirbtinai sukeltos komos.

Medikus nustebino, kaip sparčiai 77 metų ministras pirmininkas taisosi po patirto prieš savaitę smarkaus kraujo išsiliejimo į smegenis.