Socialdemokratai formuoja mažumos Vyriausybę


2006-06-20
Socialdemokratai formuoja mažumos Vyriausybę

Socialdemokratai formuoja mažumos Vyriausybę

Darbo partija (DP) negali būti valdančiojoje koalicijoje, todėl socialdemokratai formuoja mažumos Vyriausybę.

Tai pirmadienį susitikdamas su Pilietinės demokratijos frakcija pareiškė kandidatas į Premjero postą socialdemokratas Zigmantas Balčytis, kuris sekmadienį buvo susitikęs su Darbo partijos derybininkais.

„Tikrai manau, kad jų („darbiečių“ - BNS) šiandien oficialioje koalicijoje tikrai negali būti. Mes jiems rekomendavome paremti mano kandidatūrą ir Vyriausybės programą, ir aš manau, kad atsiras žmonių, kurie parems. Man yra labai svarbu ne aritmetinė dauguma, bet realūs darbai ir ta situacija, kuri susiklostys netolimoje ateityje. Aš nemanau, kad kitokių variantų yra labai daug, reikia tą atvirai ir tiesiai sakyti - yra galimybė formuoti mažumos Vyriausybę ir mes tai turėtume padaryti“, - susitikime su „pilietininkais“ kalbėjo Z.Balčytis.

Z.Balčytis žurnalistams teigė, jog sekmadienį vykusios derybos su Darbo partija buvo bevaisės, kadangi „darbiečių“ pateikti reikalavimai socialdemokratams pasirodė nepriimtini.

DP derybininkų reikalavimų Z.Balčytis neatskleidė, tačiau užsiminė, jog DP yra nusiteikusi likti opozicijoje.

BNS žiniomis, šiandien Seime balsuojant dėl Prezidento pateiktos Z.Balčyčio kandidatūros į Premjero postą socialdemokratai inicijuos slaptą balsavimą, taip tikėdamiesi „tylios“ dalies „darbiečių“ paramos jų kandidatui.

Anot Z.Balčyčio, antradienį balsavimas Seime dėl Premjero kandidatūros parodys, kokia yra galima dauguma.

Socialdemokratas taip pat žurnalistams teigė, jog „nei dešinė, nei kairė šiandieną negali suformuoti aritmetinės daugumos neįtraukiant Darbo partijos į koaliciją“.

Paklaustas, ar neapgavo Prezidento Valdo Adamkaus, praėjusią savaitę jam kalbėdamas apie socialdemokratų žadamą suburti valdančiąją daugumą Seime, Z.Balčytis teigė, jog šalies vadovui buvo kalbėta apie socialdemokratų pastangas suformuoti daugumą.

„Mes kalbėjome apie tai, kad stengsimės užsitikrinti daugumą, bet ir Prezidentas aiškiai išreiškė savo poziciją dėl Darbo partijos galimybės dalyvauti koalicijoje. Reali dauguma šiandieną yra 53, ne 47 ir, manau, su šia dauguma šiandieną reikia formuoti Vyriausybę“, - sakė Z.Balčytis.

Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius socialdemokratams siūlė pripažinti, kad jie nepajėgūs suformuoti daugumos koalicijos.

Tokiu atveju A.Kubilius socialdemokratams siūlė prašyti Prezidentą teikti kitą šios partijos kandidatą į Premjerus, ne laikinąjį Premjerą Zigmantą Balčytį, arba visai atsisakyti minčių formuoti Vyriausybę.

Jei socialdemokratams pavyktų gauti Seimo pritarimą mažumos Vyriausybei, ji, konservatorių lyderio manymu, galėtų veikti tik iki pirmalaikių rinkimų.

Į vadinamąjį Proveržio koalicijos bloką Seime susibūrę konservatoriai, Liberalų sąjūdis ir socialliberalai šiandien žada reikalauti atviro balsavimo Seime priimant sprendimą dėl Prezidento pateiktos socialdemokrato Zigmanto Balčyčio kandidatūros į Premjero postą.