Stichijos aidai girdėti ir Lietuvoje


2008-05-17
Vytautas Beniušis
Stichijos aidai girdėti ir Lietuvoje

Stichijos aidai girdėti ir Lietuvoje

Vilniaus baruose, restoranuose ar kavinėse dirbantys kinai dabar kaip niekad įdėmiai seka žiniasklaidos pranešimus. „Vienas mūsų virėjas kinas šiandien išskrenda į Kiniją. Visi jo giminaičiai dingo be žinios“, – ketvirtadienio popietę dienraščiui sakė sostinėje veikiančio kinų restorano „Sičuan“ šeimininkė Hongwei Zheng. Šio restorano darbuotojai visą savaitę gyveno apimti didžiulės įtampos ir bandė susisiekti su žemės drebėjimo nusiaubtoje Kinijos Sičuano provincijoje likusiais artimaisiais.

Stichijos aukų skaičius jau viršijo 20 tūkst., dar dešimtys tūkstančių laikomi dingę be žinios.

Nelaimė užklupo valgančius

„Kai prasidėjo drebėjimas, mano mama buvo namie ir valgė. Namie buvo ir tėtis. Tai įvyko 3 val. dienos“, – pusiau rusų kalba, pusiau gestais dienraščiui pasakojo 27 metų Liu Yinglongas. Sostinėje Jogailos gatvėje veikiančiame restorane „Sičuan“ virėju dirbantis vyras džiaugėsi, kad jo tėvams nieko bloga nenutiko.

Vyras tikino, kad išgirdęs apie nelaimę netrukus su artimaisiais susisiekė telefonu. Tada jis ir sužinojo, kad vietovėje, kurioje gyvena jo tėvai, žemės drebėjimas buvo nedidelis, todėl žmonių aukų išvengta.

„Tačiau Klaipėdoje dirbančio draugo tėvų namai sugriuvo. Laimė, jo tėvams taip pat nieko tragiško nenutiko“, – laužyta rusų kalba ir gestikuliuodamas naujienomis iš gimtosios Kinijos dalijosi vaikinas. Paprašęs popieriaus lapo užrašė skaičių 12 800 ir nykščiu perbraukė per kaklą. Paskui lapo apačioje mikliai suraitė kitą skaičių seką – 60 000. Apie tiek dingusiųjų be žinios trečiadienį pranešė Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“.

Iš Sičuano provincijos į Lietuvą praėjusių metų spalį dirbti atvykęs kinas sakė po darbo kiekvieną dieną skubantis namo, kur iki išnaktų naršo po internetą ir ieško naujos informacijos apie stichijos nusiaubtą gimtąją provinciją.

Sukrečiantys lietuvių įspūdžiai

Pragaištingo žemės drebėjimo Kinijos Čengdu mieste siaubą pirmadienį patyrė ir šiame mieste moderniąją kinų kalbą studijuojantis Lietuvos pilietis Vladimiras Korobovas. Vilniaus universiteto Orientalistikos centro tibetologijos ir budizmo studijų dėstytoją gamtos šėlsmas užklupo bendrabutyje, jam dirbant prie kompiuterio.

„Netikėtai pradėjo drebėti langai, veidrodžiai, pradėjo judėti daiktai. Suvokiau ne iš karto, kas vyksta. Gyvenu pirmame aukšte, todėl greitai išėjau į lauką. Išbėgo ir kiti bendrabučio gyventojai. Matėme, kaip juda pastatai, dreba stiklai. Žemė po kojom tapo tarsi skysta. Jausmas buvo nemalonus. Tai buvo pats pirmas ir stipriausias smūgis“, - dienraščiui tvirtino V.Korobovas.

„Mano rajonas nuo drebėjimo nenukentėjo. Tik kažkur išdužo langai, nukrito plytos. Čengdu miestui pasisekė – čia gyvena 12