Svarbiausi darbai – Klaipėdoje


2006-02-14
Svarbiausi darbai – Klaipėdoje

Svarbiausi darbai – Klaipėdoje

Juda Messie, neseniai „Klaipėdai“ linkėjęs sėkmės, išėjo amžinybėn

Dar šį rudenį, kai „Klaipėda“ minėjo 60 metų sukaktį, beveik du sovietmečio dešimtmečius dienraščiui vadovavęs Juda Messie iš Izraelio siuntė linkėjimus ir dėkojo už kvietimą atvykti į šventę. Prabėgus vos trims mėnesiams, 2006 m. vasario 12 dieną į redakciją atskriejo liūdna žinia, kad vieno tolerantiškiausių leidinio vadovų J.Messie nebėra.

Grįždami mintimis į jo redaktoriavimo epochą buvę kolegos mena, kaip J.Messie vertino ir gerbė laikraščio bendradarbius. Jis žinojo kiekvieno lūkesčius, viltis ir galimybes. Beveik kas antras jaunas darbuotojas - ne be J.Messie asmeninio pavyzdžio - rinkosi žurnalistines studijas, o pirmasis jų rašinių ir galimybių vertintojas buvo redaktorius. Net trumpam atvažiavęs į kokią konferenciją Vilniuje jis rasdavo laiko užsukti į Vilniaus universitetą, pasidomėti, kaip redakcijos jaunimui sekasi žurnalistikos mokslai.

Vyresnės kartos kolegos ypač džiaugdavosi J.Messie organizuotomis ekskursijomis į Kijevą, Maskvą, Minską, tuometinį Leningradą. Beveik visada su bendradarbiais paprastu autobusu keliaudavo ir pats redaktorius, nepamiršdamas pasikviesti spaustuvininkų. Kolegas labiausiai žavėjo redaktoriaus platus interesų ratas, žinios. Jo kabinete, be sovietinių leidinių, ant darbo stalo būdavo naujausi laikraščiai anglų, prancūzų ir žydų kalbomis. J. Messie niekada neslėpė savo tautybės ir buvo tolerantiškas visų įsitikinimų bei tautų žmonėms.

Net ir prabėgus daugeliui metų, kai, XX amžiaus aštuntąjį dešimtmetį redaktorių apkaltinus nesilaikant komunistų partijos reikalavimų bei dairymusi į Vakarus, jis buvo pašalintas iš pareigų, šį rudenį interviu „Klaipėdai“ J.Messie prisipažino, kad jam pateikti klausimai sukėlė daugybę prisiminimų: „Klaipėdoje praėjo vaisingiausi kūrybos metai, greta buvo šeima, čia nuveikti svarbiausi gyvenimo darbai“.

Tų darbų, net prabėgus dešimtmečiams, nepamiršo ir klaipėdiečiai. Šviesus J.Messie atminimas lieka kolegų ir jį pažinojusių laikraščio skaitytojų ir širdyse.