"Vakarė" populiari ir seime


2003-10-11

\"Vakarė\" populiari ir seime

Kas didžiausias dienraščio “Klaipėda” šeštadieninio priedo “Vakarė” Seime gerbėjas? Ogi socialliberalas Gediminas Jakavonis. Daugelis kolegų jį žino kaip pa-sižymintį sveiku humoru. Dažnas, gavęs SMS žinutę nuo Gedimino, perskaitęs nusišypso ir paprastai per-siunčia savo draugams.

- Kodėl dažnai Vilniuje vadinamas Dzūkijos krašto ambasadoriumi parlamentaras laukia “Vakarės”?

-Aš visada perskaitau visus “Vakarėje” spausdinamus anekdotus - jie ten geriausi. Juk šis humoristinis žanras ats-kleidžia gyvenimišką tiesą. Be to, humoras, juokas išsklai-do įtampą, kurios politikoje tikrai netrūksta. Žmogus nusi-šypso, nusijuokia ir į problemą pažvelgia paprasčiau. Man tai padeda atsipalaiduoti, “persijungti” nuo vienos proble-mos į kitą. “Vakarėje” spausdinami anekdotai ir linksmi po-sakiai kas savaitę atnaujina mano humoristinę kolekciją.

- Mokslininkai yra ištyrę, kad humoro jausmas bū-dingas nedaugeliui planetos gyventojų. Ar Jūsų juoke-lius supranta visi?

-Deja, ne visi. Studijų laikais grupiokes vadindavau “mergšėmis”, jos įsižeisdavo. Nors šį žodį dzūkai vartoja gerąja prasme.

Parlamentarai taip pat ne visi supranta humorą. Jau įpra-tau pajuokavęs perspėti, kad tai pokštas. Pasimokiau, kai viename Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posė-dyje kartu su klaipėdiečiu E.Skarbaliumi dalinomės etno-grafinių klubų - žemaičių ir dzūkų - Vilniuje veiklos patirti-mi. Kai kurie kolegos mūsų humoristinį ginčą apie tai, kaip padalinsime Lietuvą, vertino rimtai ir suabejojo, ar mes, propaguodami “etnonacionalistines” idėjas, galime būti šio komiteto nariai. Teko abiem gerokai pasistengti, įrodinė-jant, kad mes juokavome.

Klaipėdoje, manau, nesusikalbėjimo problemų dėl hu-moro būtų mažiau. Klaipėdiečiai turbūt priklauso tiems ne-daugeliui planetos žmonių, kurie supranta ir vertina pokštus bei humoristinius posakius.