Lietuvos olimpinė šeima minėjo atkūrimo dvidešimtmetį


2008-12-11
Diena Media inf.
Lietuvos olimpinė šeima minėjo atkūrimo dvidešimtmetį

Trečiadienį Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus dalyvavo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) generalinės asamblėjos neeilinėje sesijoje.

Valstybės vadovas pasveikino Lietuvos olimpinę šeimą gražios sukakties - LTOK atkūrimo ir mūsų šalies grįžimo į pasaulio olimpinę šeimą - dvidešimtmečio proga.

„Prieš 20 metų susivienijome prasmingam Lietuvos sporto dabarties ir ateities darbui, o dabar malonu pripažinti, kad tie lūkesčiai pasiteisino, - sakė V.Adamkus. - Daug kalbėta ir nemažiau prirašyta, kokios buvo tautinio olimpinio komiteto atkūrimo prielaidos ir priežastys. Manau, kad pagrindinė priežastis buvo viena: begalinis tautos palaikymas, daugiau nei pusę amžiaus glaudžiai siejęs mūsų sportą ir tautinę savimonę".

Prezidentas paragino prisiminti istoriją, kai praėjus vos keletui metų po Vasario 16-osios, jauna valstybė išsiuntė savo sportininkus į 1924 metų olimpines žaidynes Paryžiuje.

„Tai buvo sunkiai įsivaizduojamas, drąsus ir ryžtingas jaunos valstybės žingsnis Nepriklausomybės kelyje. Nebuvo nei sporto aikščių, nei trenerių, nebuvo net ir stiprios sporto organizacijos", - pabrėžė valstybės vadovas. Jis priminė, kad padėtis tikrai nepasikeitė ir rengiantis 1928 metų Amsterdamo olimpiadai, o labai stipri varomoji jėga tuo metu buvo entuziazmas ir idealizmas.

V.Adamkus sakė, kad švenčiant Nepriklausomybės 20-metį 1938 metais Lietuvoje buvo surengta pirmoji Tautinė olimpiada, kuri subūrė lietuvius sportininkus iš viso pasaulio. Valstybės vadovas pažymėjo, kad šis nepamirštamas įvykis jo atmintyje gyvas iki šiol.   

„Būdamas vos dvylikos metų, stovėjau žado netekęs, matydamas žygiuojančius sportininkus, valstybės vadovus. Pirmą kartą pamačiau ir juodu šlaku išpiltus, rodos, net spindinčius bėgimo takus, - prisiminė Prezidentas. - Mano manymu, nuo šios olimpiados Lietuvoje ir prasidėjo organizuotas sportinis judėjimas".

Valstybės vadovas priminė ir 1937 metais pasiektą neįsivaizduojamai svarbią Lietuvos krepšininkų pergalę Rygoje vykusiame Europos čempionate, kai Lietuvos krepšinio komanda tapo Europos čempione.

„Manau, kad tuo metu kilęs tautos pasididžiavimas subrandino ir Tautinės olimpiados idėją, - pabrėžė V.Adamkus. - Sportas tapo neatskiriama tautos savimonės dalimi".

Lietuvos Prezidentas pažymėjo, kad net ir patirta okupacija nepajėgė ištrinti šalies sportininkų vardų iš sportinio judėjimo, nors tuomet tarptautinėse arenose jiems teko dalyvauti su svetimos valstybės vėliava.

Valstybės vadovo nuomone, prieš dvidešimt metų pratęsta Tautinio olimpinio komiteto veikla duoda puikių rezultatų šiandien ir teikia vilčių ateičiai.

„Lietuvai olimpiadose atstovauja daugybės sporto šakų meistrai, iš kiekvienų žaidynių grįžtantys su garbingais apdovanojimais, ir kartu aktyviai ugdoma busimoji sportininkų pamaina, - sakė Prezidentas. - Tautinio olimpinio komiteto rūpesčiu sportinė ir olimpinė veikla tapo masiniu judėjimu, apėmusiu šimtus tūkstančių moksleivių, studentų, entuziastų iš įvairiausių Lietuvos kampelių".

Prezidentas padėkojo visiems, kurių asmeninės pastangos ir veikla skirta olimpinių idėjų puoselėjimui.

„Dėkoju visiems olimpiečiams, kurie garbingai atstovavo Lietuvai. Dėkoju visiems, kurie šią Sukaktį įprasmina garbinga veikla ir turiningu darbu ir kurių dėka Lietuvos trispalvė olimpiadose kyla ir ateityje kils kaip valstybės nugalėtojos simbolis".