Už atsidavimą sportui mokama sveikata


2007-09-06
Aldas Vabuolas
Už atsidavimą sportui mokama sveikata

Už atsidavimą sportui mokama sveikata

Sportas – tai ne tik malonus pomėgis, svaiginančios pergalės, bet ir amžina kova su savo ribotumu, alinančios treniruotės, sunkios traumos ir net mirtys.

Ankstyvos futbolininkų mirtys

Pasaulio spauda rašė, kad neseniai per Ispanijos čempionato rungtynes širdies smūgį gavo „Sevilijos“ žaidėjas Antonijus Puerta, dėl kurio mirties gedėjo milijonai futbolo gerbėjų.

Tokių žaidėjų, užgesusių futbolo aikštėje, yra daug. Tokių atvejų pasitaikė ir Lietuvoje.

Per veteranų treniruotę smūgiavo galva kamuolį, suklupo ir neatsikėlė ilgametis sostinės „Žalgirio“ meistrų komandos žaidėjas, sporto meistras Algirdas Žilinskas. O vyro būta stipraus kaip ąžuolo. Širdies smūgis pakirto.

Futbolo aikštėje užgeso ir kitas Vilniaus futbolininkas, o vėliau futbolo teisėjas Vytautas Sužiedelis. Irgi širdis pavargo.

Iš veteranų varžybų grįžtant autobuse mirė buvęs Kauno „Politechnikos“ žaidėjas Vygantas Lekas. Širdis. Anksti iš gyvenimo pasitraukė buvę legendiniai Lietuvos futbolininkai, sporto meistrai Stasys Krocas ir Levas Dūda.

Ir vienam, ir kitam neatlaikė širdis.

Palyginti jauni Anapilin iškeliavo žinomi „Granito“ futbolininkai: Pranas Ruzgys, Viačeslavas Špurikas ir Stasys Venclauskas, buvęs „Atlanto“ ir „Žalgirio“ vartininkas Vytautas Bujanauskas, jo kolega, žaidęs „Granito“ ir „Atlanto“ komandose, Vladas Bertalis, Sidaras Trimailovas, Aleksandras Fokinas.

O juk gyventi, kaip sakė išminčius, yra ne tik svarbiausia, bet ir nuostabiausias mūsų darbas. Tik gal mes šitą dalyką suprantam per vėlai.

Dėl sporto paaukota sveikata

Buvęs „Atlanto“ futbolo meistrų komandos kapitonas, o dabar vaikų treneris Algimantas Mitigaila tiesiai sako: „Grąžintų jaunystę – vėl tuo pačiu futbolo keliu eičiau“. Ne jis vienas toks. Kalbinti futbolininkai tą patį sakė. O juk A.Mitigailai dėl futbolo teko gultis po chirurgo peiliu. Per rungtynes sunkią traumą gavo legendinis „Atlanto“ vartininkas Algimantas Lungys (Anglas). Iš aikštės buvo išvežtas ir iškart paguldytas ant operacinio stalo.

Su abiem dirbtiniais klubo sąnariais vaikšto buvęs garsiosios „Granito“ meistrų komandos žaidėjas, sporto meistras Zenonas Orbakas, klubo sąnarį ruošiasi keisti buvęs „Atlanto“ gynėjas Jonas Urusovas. Vienas, kažkada „Baltijoje“ žaidęs futbolininkas pažiūrėti „Atlanto“ rungtynių atvažiuoja invalido mašinėle. Vaikšto jis su lazdele – jam pakeistas kelio sąnarys.

Gerai yra sakoma: už viską gyvenime reikia mokėti. Šiuokart sumokama brangiausia kaina – savo sveikata. Kita vertus, kiekvienas žmogaus gyvenimo tarpsnis turi savo žiedus – negi senatvėje sportuosi, kai sąnariai braškės.

Senatvėje gresia senatvė

Klaipėdos sporto medicinos centro vyriausioji gydytoja Sigita Kibildienė sako, kad viskam turi būti saikas. Net ir sportuojant, bet jei jau žmogus pasirinko tokį kelią – jo valia. Į viską reikia žiūrėti pro realybės akinius: be didžiojo, to profesionalaus sporto neapsieina jokia valstybė. Jis buvo ir bus, nors visi puikiai suprantame, kad didysis sportas sveikatos žmogui neduoda. Gyvenime taip jau esti: laimėdami viena, pralaimime kitką. Garbė, visuotinis pripažinimas ir pergalių euforija iškeičiama į sveikatą.

S.Kibildienės teigimu, nemažai traumų patiria ir ateina gydytis į centrą imtynininkai, krepšininkai, lengvaatlečiai ir futbolininkai. Priklausomai nuo sporto šakos tenka gydyti kelių ir pečių sąnarius, čiurnas, nugaros skausmus, raumenų patempimus. Sportininkų sveikata tikrinama kas keturi mėnesiai.

Paklausta apie sportininkų senatvę gydytoja pusiau juokais, pusiau rimtai pasakė, kad senatvėje visiems gresia senatvė. Taigi ir sportuojančių, ir nesportuojančių laukia sąnarių ir kitos senatvės ligos. Toks jau žmogaus gyvenimas.