D.Medvedevas: Baltarusija ieško priešo

Rusijos vadovas Dmitrijus Medvedevas sekmadienį pasmerkė Baltarusijos lyderio Aleksandro Lukašenkos pareiškimus, esą Maskva remia jo politinius oponentus prezidento rinkimuose, pavadinęs šiuos kaltinimus isteriškais ir antirusiškais.

"Rinkimų kampanija ten paremta išimtinai antirusiškais siužetais, isteriškais kaltinimais Rusijai nenoru palaikyti baltarusius ir baltarusių ekonomiką, prakeiksmais Rusijos vadovybės adresu. Už viso to matyti akivaizdus noras sukiršinti valstybes ir, atitinkamai, tautas", - sakė D.Medvedevas vaizdo įraše, paskelbtame Kremliaus tinklalapyje.

"Savo pareiškimais prezidentas A.Lukašenka toli peržengia ne tik diplomatinių normų, bet ir elementaraus žmogiško padorumo ribas", - sakė Rusijos vadovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad iš Baltarusijos vadovybės pusės "Rusijos ir jos vadovybės atžvilgiu eina kaltinimų ir keiksmų srautai".

"Tuo paremta visa A.Lukašenkos rinkimų kampanija", - sakė D.Medvedevas.

"Jam daug kas kelia nerimą: ir tvarkos įvedimas mūsų ekonominiuose santykiuose, ir Rusijos visuomenės informavimo priemonių bendravimas su Baltarusijos opozicija, ir net kai kurių aukštų mūsų pensininkų ir atleistų pareigūnų likimas", - sakė Rusijos vadovas.

Pasak jo, Baltarusijos prezidentui "derėtų užsiimti vidaus problemomis".
"Reikėtų pagaliau ištirti gausybę bylų dėl žmonių dingimo. Rusijai, kaip ir kitoms valstybėms, tai rūpi", - pabrėžė D.Medvedevas.

A.Lukašenka penktadienį apkaltino Rusijos įmones finansuojant Baltarusijos opozicijos politikus prieš gruodį vyksiančius valstybės vadovo rinkimus.

Jis taip pat pažėrė kritikos D.Medvedevui, apkaltinęs jį kišantis į rinkimus Baltarusijoje. Pasak A.Lukašenkos, D.Medvedevui "derėtų labiau rūpintis Rusija, iš to būtų daugiau naudos".

Nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis A.Lukašenka daug metų buvo itin lojalus Maskvai, kurios subsidijos buvo gyvybiškai svarbios šalies ūkiui.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais santykiai tarp Maskvos ir Minsko smarkiai pašlijo, kai A.Lukašenka, kurį JAV yra pavadinusios paskutiniu Europos diktatoriumi, pradėjo ieškoti galimybių užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarų šalimis.

Rusijos televizija neseniai pavadino Baltarusijos lyderį "psichopatu".

"Baltarusijos vadovybė visuomet išsiskyrė siekiu suformuoti visuomenės sąmonėje išorės priešo paveikslą. Tik anksčiau šis vaidmuo tekdavo Amerikai, Europai, apskrita visiems Vakarams. Dabar vienu iš pagrindinių priešų paskelbta Rusija", - sakė D.Medvedevas vaizdo įraše, paskelbtame Kremliaus tinklalapyje.

Jis pažymėjo, jog Rusija visada padėdavo Baltarusijos žmonėms.

"Iš esmės nuo tada, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga, o tai įvyko prieš beveik 20 metų, šios paramos apimtys, kas bebūtų kalbama, yra milžiniškos. Vien šįmet dėl lengvatinio naftos tiekimo Baltarusija gavo beveik 2 mlrd. JAV dolerių", - sakė D.Medvedevas.
"Todėl ypač kelia nuostabą tai, kad pastaruoju metu Baltarusijos vadovybė pasitelkė antirusišką retoriką", - pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių