Gvatemaloje suimtas JAV interneto saugumo guru

JAV interneto saugumo guru Johnas Davidas McAfee (Džonas Deividas Makafis), besislapstantis nuo Belizo teisėsaugos dėl žmogžudystės tyrimo, trečiadienį buvo suimtas Gvatemalos policijos dėl neteisėto atvykimo į šalį, pranešė pareigūnai.

„Nacionalinės policijos agentai pristatė poną Johną Davidą McAfee imigracijos pareigūnams ... Jis neteisėtai pateko į šalį“, - policijos atstovas Pablo Castillo (Pablas Kastiljas) sakė naujienų agentūrai AFP.

Į keblią padėtį patekęs 67-metų buvęs Silicio slėnio magnatas slapstėsi ilgiau nei tris savaites, kol pirmadienį kirto Gvatemalos sieną su savo širdies drauge - 20-mete Sam Vanegas, surezgęs gudrų planą, kaip suklaidinti policiją.

Belizo pareigūnai siekia apklausti J.McAfee dėl jo kaimyno amerikiečio Gregory Faullo (Gregorio Folo) nužudymo lapkričio 11 dieną.

Pasak P.Castillo, kompiuterinių antivirusinių programų pionierius gali būti per kelias valandas deportuotas į Belizą arba repatrijuotas į Jungtines Valstijas.

„Kaip suprantame, jis nuolat gyvena Belize, kur gali būti deportuotas per ateinančias kelias valandas“, - nurodė policijos atstovas.

Areštas buvo įvykdytas praėjus kelioms valandoms po to, kai J.McAfee oficialiai pasiprašė politinio prieglobsčio Gvatemaloje, o jo advokatas Telesforo Guerra (Telesforas Gera) teigė, kad jo klientas tapo Belizo valdžios „persekiojimo ir priekabiavimo auka“.

J.McAfee sakė bijantis, kad tos Centrinės Amerikos šalies valdžia jį nužudys, jeigu jis grįžtų ir sutiktų dalyvauti apklausoje, nors Belizo pareigūnai tai neigia.

10-ame dešimtmetyje, interneto eros pradžioje, J.McAfee buvo sukaupęs apie 100 mln. dolerių turtą, sukūręs vieną iš pirmųjų kompiuterinių antivirusų, kuris buvo pavadinta jo pavarde, o vėliau pasitraukė iš verslo ir tapo bebaimiu nuotykių ieškotoju.

52 metų G.Faullas, anksčiau gyvenęs Floridoje, buvo rastas jo namų tvarkytojos gulintis negyvas kraujo klane, o jo galva buvo peršauta 9 mm kalibro kulka.

Jokie kaltinimai nebuvo iškelti J.McAfee, kuris smarkiai nesutarė su velioniu kaimynu. Iki šiol jis šioje byloje yra paskelbtas tik „susijusiu asmeniu“.

J.McAfee persikėlė į Belizą 2009 metais, kai prarado didžiąją dalį turto dėl blogų investicijų ir finansų krizės.

Kaip praneša JAV žiniasklaida, buvęs verslininkas pasinėrė į hedonistinį lėbavimą, ėmė vartoti eksperimentinius narkotikus ir nevengė jaunų prostitučių draugijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių